Siba Antal

(Csengetett, Mylord? ATV)

Itt van például Wilson kapitány. Annak a rendőrnek a típusa, aki mindig megjelenik, amikor lefő a tea, vagy elkészül Ms. Lipton legendás meggyeslepénye. Viszonzásképp nem tesz semmit, legföljebb néhányszor fölöslegesen intézkedik, eltereli a nem létező utcai forgalmat a városba induló főúr kocsija elől, vagy elzavarja a rongyszőnyeget áruló cigányokat, amikor a ház nagyasszonya, Ms. Levender épp rongyszőnyeget akar vásárolni a cuccoló cigányoktól.

Tovább

(Politikusok a képernyőn – RTL Klub, Hír TV, M1)

A vezető kormánypárt és a szövetséget színező kereszténydemokraták a pökhendi elzárkózásnak különlegesen lekezelő formáit alakították ki, melyek egyszerre mutatják ezeknek az embereknek a demokráciához való viszonyát, de természetesen azt is, intellektuálisan hol tartanak. Biztosan érzik az erőt, de hogy még mit éreznek, azt nem tudni. Arcukon a sértettség buta, tökéletesen üres változata, aminek nem tudni sem az eredetét, sem a történetét, semmit. Csak azt, hogy meg vannak sértve.

Tovább

(Futball-világbajnokság, M4)

Amúgy pedig már megint sikerült ebbe a világeseménybe jó mélyen beülteni a politikát, amennyiben a köztévé kifejezetten sportközvetítésekre szakosodott, mostanában nagynézettségű csatornája hírszerkesztésével, a hírek meglehetősen egyoldalú megfogalmazásával egyszeriben a migránsellenesség legkeményebb ökle lett.

Tovább

(Szöllősi György interjúja Kovács Ferenccel, a legendás futballistával, Echo TV, Célfotó)

A miniszterelnök négy vagy öt éve még úgy méltatta Kovácsot, hogy „a volt nagytekintélyű játékosokat és edzőket különösképpen meg kell becsülnünk, mert a meglévő építőkockákat ők tudják összecementezni”.

Szöllősi mint a Nemzeti Sport főszerkesztője, továbbá a Sportújságírók Szövetségének elnöke, Puskás-ügyi kormánymegbízott, az alakuló Puskás Intézet igazgatójelöltje és így tovább számos ilyen kérdést föltehetett volna, de nem tett. 2017-ben neki az volt a legfontosabb kérdése Kovácshoz, milyen volt a mezítlábas bajnokság. Pedig mint jól tájékozott szakírónak tudnia kellett volna arról (bizonyára tudott is), hogy Kovács lelkét nagyon nyomta, hogy semmibe vették egy fontos munkáját.

Tovább

(Fogyasztói önszabályozás és politikai önkényeskedés a magyar televízióban)

Helyes, hogy a gyermekeket védi a törvény, ráadásul önszabályozó keretek között, ami bizonyos szempontból a legvalósabb képet adja a reklám – ahogy szakemberek mondják – nyaggató erejéről. Végigszenvedve azonban egy soha nem látott, igazságtalan, agresszív és minden arányosságot felrúgó választásireklám-háborút némi naivitással, de föltétlen jogosultságot érezve kérdi a televíziónéző: miért nem védi valamilyen erő a választópolgárt is?

Tovább

(Tudósítások, vélemények a kormánysajtóból, 888.hu, Echo Tv)

Mondanom sem kell, a másik három szaktárs, Bencsik András, Lovas István, Huth Gergely meg sem szólalt, bár gyanítom, nem azért, mert torkukon akadt volna a szó, vagy elakadt volna a hangjuk a megbotránkozástól. Hanem azért, mert abban a televízióban többnyire ez a természetes hang, direkt nem mondom, hogy polgári, mert ők maguk is tudják, hogy nem az. Ez a hang az, amelyik a Kossuth térről tudósító 888.hu hangja is, ezért aztán most mitévő legyen a Kossuth téren tüntető polgár.

Tovább

(Beszélgetős műsorok az ATV-ben)

Korábban Rónai Egon és újabban Simon András ugyan mindent megtesz azért, hogy normális vita alakuljon ki, ez ebben a műsorban azonban képtelenség. A vitához önálló gondolkodású, szuverén emberek kellenek, de mintha a kormánypárti oldalon ülők nem a maguk urai lennének, hanem intézetüket szervilisen képviselik, legyen szó Mráz Ágoston Sámuelről (Nézőpont), Lánczi Tamásról (Századvég) vagy Stefka Istvánról (Pesti Srácok). Ezek az emberek olykor teljes ártatlansággal és meggyőződéssel vallják, hogy a baloldal médiafölényben van a jobboldallal szemben, hogy a média minden szereplője kap állami támogatást, legutóbb egyikük azt találta mondani, hogy a „kormányzati televíziók minden országban a kormányzatot képviselik”.

Tovább

 (Választási műsorok)

A TV2-t nem nézzük, józan mértéktartás: az ember választási műsort olyan csatornán, amelyiken a bemondók és mindenki, aki arra jár, elmondja, kire szavaz, higiénés okok miatt kihagy.

Tovább

(Képernyőn futkosó üzletemberek és államférfiak választás előtt – sorrendben: Hír Tv, a Hír24 videója, hvg.hu-video, mandiner.hu-videó)

Kövér László házelnök még nem verekszik, csak nem válaszol, és aki ezt zokon veszi: „Ezt, hogy tetszik képzelni? Azt mondtam, hogy nem. Erre hátulról az orrom alatt dugja a mikrofont. Ez Ön szerint milyen viselkedés? Riporter: Ez a sajtófolyosó, és itt talán szabad kérdezni. Kövér: Nem, nem szabad. Ha azt mondom, hogy nem, akkor nem szabad. Sehol a világon.” A kérdés amúgy az volt, hogy milyen hatással van a politikusra a hatalom.

Tovább

(Televíziós vadászműsorokról)

Nézek egy 1989-ben készült tévébeszélgetést (Hazai tükör, január 6. Magyar Televízió 1.). A riporter a pártközpont valamelyik kiemelt erdészetének fővadászával beszélget, azt szeretné elsősorban megtudni, milyen is volt egy olyan vadászat, ahol például Kádár János is jelen volt. Ez a kérdés akkor még majdnem tabunak számított, a fővadász is úgy beszélt, mintha a pártvezető bármikor előtoppanhatna a csenderesből, bármit is jelentsen ez. Oldalt nézett, hátra nézett, aztán, mint aki valami egészen különleges titkot ad ki, belehajolt a riporter arcába: „Kádár elvtárs nagyon jól lőtte a fácánt, és jól ment a futóvadra is. De hát az még a hetvenes években volt” – mondja a fővadász, idézve a gyönyörű időket: Brezsnyev elvtárs meg jól bánt a vadásztőrrel, mondta, mert aki egy titkot elmond, később nehéz leállítani. Ez mindenesetre akkor komoly riporteri teljesítmény volt.

Tovább

(Az Al-Jazeera dokumentumfilmje a hazai médiahelyzetről)

A magyar médiahelyzet egyre inkább a nemzetközi érdeklődés homlokterébe kerül, jellemző, hogy már az Al-Jazeera stábja is kíváncsi, mi folyik itt.  A közszolgálati magyar médiahelyzetről készített riportot a csatorna angol nyelvű adása,  a riportban pedig két köztelevíziós munkatárs is részletesen beszél a köztelevíziónak nevezett, de voltaképpen a kormánymédia vezető erejének számító csatorna belső működéséről. Mindketten eltakart arccal, elváltoztatott hanggal jelennek meg a műsorban, mert azt mondták, félnek a következményektől.

Tovább

(Az Olaf-ügy a magyar televíziókban)

A magyar televíziózás jórészt még ma is helyhez között, nehezen mozdítható, olyan, mint egy színpadra állított sokmázsás zongora: az nagy valószínűséggel ott marad a zárófüggönyig. A híradók még rendben lennének, mert munkatársaik megjelennek ott, ahol lehet, tájékoztatókon, helyszíneken, ahol történik is valami. Ezt követően szinte minden: háttér. Ami bejön a székház ajtaján, az ott van, de a csatorna nem sok lépést tesz az ügyek irányába. Ez a tényleges helyzet, és nem tudni, hogy ez vajon technikai vonatkozású, koncepcionális természetű, vagy van a harmadik eshetőség: egyszerűen lustaság.

Tovább

(Híradó-tudósítás Lázár János lakossági fórumáról, Hír Tv)

Mégis kikről beszélt Lázár, amikor azt mondta, jót tesz a közmunkásoknak, ha elfáradnak, mert akkor nem lesz erejük lopni? Hol nem látja ebben a mondatban Hidvéghi Balázs a tolvajokat, akik csak azért nem lopnak, mert estére elfáradnak? Nyilván cinikus, romlott és, amint a felvételeken tisztán látható, jól szabott zakójukba és puha nagykabátjukba a hatalomban eltöltött idő alatt jól belehízott úgynevezett politikusok mondják ezeket. Nem érthető, miért nézik le ennyire embertársaikat.

Tovább

(Hajdú műsorai az ATV-n)

Pillanatnyilag ez az – Ungvári Tamás pontos leírásával – „serpenyőképű” ember találja ki a csatorna hétvégi arculatát, hangulatát, nem kevésbé színvonalát. A hét második fele egy háromnapos nyerítés. Kezdődik csütörtökön a KrizShow-val, és tart vasárnap estig. Hétfőn Hajdú fölteszi honlapjára a nézettségi adatokat, ahol igen előkelő helyeken vannak a műsorai. Ha jól látom, ez mindent megmagyaráz és igazol.

Tovább

(Az Év embere – RTL Klub)

Hogy miért nem volt képes komoly jogsegélyt nyújtani egyetlen szervezet sem, az máig nagy kérdés. Nagy lendülettel, energikusan épül egy szolidaritás nélküli társadalom. Ez van, nem pedig az az autóbusz, amelyiken valamennyien remekül utazunk. Erről is szól az RTL Klub kis riportfilmje.

Tovább

(Sajtóklub – Echo TV)

Ami az adások tárgyát illeti, bármiről legyen is szó, a beszélgetés nyílegyenesen torkollik a balliberális média megnyilvánulásaiba. Hogy lassan már nincs is ilyen, azt nem ismerik el, ha erről szó esik, akkor többnyire a „ha van olyan, hogy jobboldali médiafölény”, akkor azt vagy fenntartással említik, vagy valamiféle revanstermékként, mondván, ez csak azt a rendszerváltás utáni baloldali túlsúlyt van hivatva kiegyenlíteni, ami a kilencvenes években megvolt. Hogy a mai jobboldali médiahenger ráadásul túlnyomórészt közpénzforrású, az nem érdekli a négy újságírót, az nyilván természetes.

Tovább

(Start+, ATV)

Vuity egy idő után kármentésbe fogott, loholt egyforma kérdéseivel Ambrus után, ilyenformán egyre rosszabb helyzetbe került kérdéseivel, amelyekkel erkölcsi fölényét akarta megmutatni a nézőknek. Képtelen volt belátni, ha egy műsorban a korábban bűnöző elmondta már, hogy megbánta, sajnálja azt, ami történt, új életet kezdett, börtönben bűnhődött, akkor ne akarja a hátralévő négy kérdésével morális fölényét bizonygatni, mert elveszti azt is, ami van. Egy riporter ne akarjon az alany fölé kerülni, gyóntatni és megbélyegezni, mert semmi szükség rá, bízza ezt a nézőre.

Tovább

(Válogatott meccsek az M4-en)

De Knézy akkor még mondhatott ilyet, legföljebb elszégyellte magát, mert káromkodni nem szokott, legalábbis közvetítéseiben. Őszinte volt, a futballt nézte, a meccset, a játékot, és azt mondta, amit gondolt. Ma a kommentátorok szintén a játékot nézik, a meccset, a futballt, de már régen nem azt mondják, amit gondolnak. Knézy nem élt meg olyan gyalázatot, mint az Andorra vagy Luxemburg elleni vereség, de attól is kifakadt, hogy Luxemburgot csak 1–0-ra tudtuk legyőzni. Azt hitte szegény, hogy az a mélypont, de a mélypontot már nem élhette meg.

Tovább

(Lillás Reggeli. Vendég: Aradszky László. Hatos csatorna, 29. adás)

Aradszky táncdalénekes volt, írtam előbb, de ez úgy pontos, hogy Aradszky László volt a táncdalénekes. Se több, se kevesebb, valószínűleg nem is akart más lenni. Kortársai közül mindenki megpróbált valamit, kicsit celebkedni, kicsit komolykodni, kártyapartit közvetíteni, néha összeállni egy zenekarral, vagy kimenni hajóra pénzt keresni, ilyen-olyan formációkban megmutatni magát. Aradszkynak ez alighanem eszébe sem jutott: ő táncdalénekes maradt.

Tovább

(Célpont, Hír TV. A sámándob utóélete)

Közbevetőleg jegyzem meg, hogy a világkiállítás többek között alkalmat ad arra, hogy egy nemzet be tudjon mutatkozni. Mi, magyarok így mutatkoztunk be. Kezdődött azzal, hogy az országos építészeti pályázaton ugyan pécsi alkotók, Getto Tamás és dr. Hutter Ákos „Malom” terve nyert, de Szőcs Géza akkori kormánybiztos úgy döntött, hogy a sámándob épül fel Milanóban. A döntés óriási vitát váltott ki szakmai körökben, noha nem ez az első ilyen eset: 1992-ben például Janáky István lepkeháza nyert, mégis Makovecz Imre építhette fel tornyos épületét Sevillában. Ezen a magyar közvélemény akkor is, most is hamar túllendült.

Tovább
Élet és Irodalom 2022