Siba Antal

(A kitakarás joga a nyilvánosságban)

Nem a személyhez fűződő jogok erősítésével van a gond, mert azt csak üdvözölni lehet, hanem azzal a homállyal, ami ennek jogszabálynak a végrehajthatóságát illeti majd. Ha valaki ellátogat a kormányfő valamelyik rendezvényére, aligha lesz kifogása egy fényképen mutatkozni a két közjogi méltóság valamelyikével. Az már kérdésesebb, nem az történik-e majd, hogy bemondásra lehet kiblőrözni embereket fotókról.

Tovább

(Magyar–angol, olasz–magyar a televízióban)

A stadionban így 30 ezernél több gyerek volt, és tizedannyi felnőtt. Ennek aztán az lett a vége, hogy a rasszizmus ellen térdepeléssel tiltakozó angol játékosokat az iskolások fütyülték ki. Az angol szövetségi kapitánynak, mint meccs után elmondta, eleinte tetszett a gyerekekkel teli stadion, aztán meglepődött a pfujoláson. Gareth Southgate angol szövetségi kapitány azt mondta: „Azért térdelünk, hogy ezzel is nevelni próbáljunk. Úgy gondolom, hogy a fiatalokat csak az idősebbek tudják befolyásolni, így a füttyszó nekem öröklött gondolkodásnak tűnik. (…)”

Tovább

(Elnökök a képernyőn)

Néhány perccel korábban a Híradóban Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin és Aljakszandr Lukasenka belarusz államfő ült egy asztalnál, ők is beszélgettek. Putyinnak láthatóan nincs szerencséje a képi tudósításokkal. Ő többnyire tábornokaival konzultál, akik általában egykorúak vele, vagy idősebbek. Oroszokon kívül nincs partnere, pontosabban egy állandó partnere van, a már említett Lukasenka. Ezek a partnerek nem egyenrangú partnerei az orosz elnöknek, már hogy is lennének, amikor például Belaruszban jelentős orosz haderő állomásozik, olykor onnét indítanak akciót, nem vagyok abban biztos, hogy a belarusz elnök ezekről egyáltalán kap-e naprakész információt. Így viszont nehéz azonos súllyal beszélgetni.

Tovább

(Egy csatorna megszűnése)

Személy szerint az a véleményem, bármelyik orgánum megszűnése a sajtó egészének vesztesége, még akkor is, ha a két most elgyengült műhely oszlopos tagjai a Népszabadság megszűnését például lelkesen ünnepelték, de hát az is egy kultúra, meg az is, amelyik úgy gondolja, hogy a sajtó akkor erős, és akkor bír alakító erővel, ha kiadói, üzemeltetői egyenlő versenyhelyzetben működnek, és jelen van az összes politikai irányzat szereplője. 

Tovább

(Bencsik Gábor az M1-ről)

Nem tudom, hol élt eddig Bencsik Gábor, és miért évtizeddel később írta ezt a bejegyzést, mint amióta ez az állapot létezik. Most vette észre? Vagy eddig másként látta? Úgy érezte, hogy az M1 és kapcsolt társai kiegyensúlyozottan tájékoztatták a közvéleményt? Ez így nagyon kevés, sokkal érdekesebb lett volna, ha megírja, miért nem látta ezt korábban, vagy ha látta, miért nem írta ezt meg.

Tovább

(A kormány és embereinek elsumákolt válaszai a tévében)

Pedig ne feledjük, ez a kormány az összes minisztériumával együtt a nyitottság, az őszinteség és az alázat meg a szolgálat programját hirdette meg. A kormányfő szűzbeszédében külön kiemelte, miniszernek lenni annyi, mint vállalni a szolgálatot, hiszen a szó maga is szolgálatot jelent. Elhiszem azt is, sok a kérdés, időt, energiát igényel a válasz szakszerű megadása, de azt is tudom, hogy a magyar kormányszervek olyan mértékben felduzzasztottak, hogy bizonyára akad ott néhány ember, akit erre a munkára be lehet állítani.

Tovább

(Diáktüntetés, RTL Klub, mérce.hu)

Lapzárta napján diákok tüntettek tanáraik mellett, ami azt mutatja, hogy az iskolákban a tanár-diák viszonyban alighanem új kötőelem képződött: egy egymás iránti szolidaritás (mérce.hu). Ez aligha jelenthet mást, mint hosszabb távú személyi érdekszövetséget, mert csak a vak nem látja, hogy itt valóban valami közös jövőről van szó. Ez a szövetség az erő oldaláról persze érezhető kevésnek is, de ez a sok-kevés, elég-nem elég viszonyrendszer képes egyik pillanatról a másikra is megbomlani.

Tovább

(Csatt, Voks 2022, ATV)

A harmadik olyan műsor, amelyikben szakértők vitatkoztak, azt érzékelteti, hogy ez valamiféle koncepcióváltás: nem az innen-onnan érkező, igazi szakterülettel nem rendelkező hályogkovácsok mondanak véleményt, hanem olyanok, akiknek a téma a kutatási területük, esetleg hivatásukhoz amúgy is közel áll. Mindhárom külpolitikai szakértő naprakész adatokkal, a legfrissebb újságcikkek ismeretében vitatkozott és győzhetett meg minden nézőt: a szakismeretnél nincs izgalmasabb.

Tovább

(Bpiautósok.hu) 

A videót nézőből előjön az állat: kissé előre dől, és azt morogja, üsd már pofán! Szeretné látni, amint a büntetőfékező az ütéstől összerogy, és elterül az aszfalton. Nos, ez történik, a megfegyelmezett egy balhoroggal földre küldi azt, aki az imént még fegyelmezett, ő kissé rogyadozva föláll, valamit mond, aztán kap még egyet, alighanem nagyobbat, mint az első. Ebből is föláll, aztán többet már nem látni, eddig tart a film.

Tovább

(Kampányfilmek, kampányképek a Fideszről)

A videó a KicsiKÉM – Sir Austin Powers 2. című film feldolgozása: ebben Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke dr. Genyaként jelenik meg, Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt pedig annak klónjaként, Kicsi Énként. Mellettük Karácsony Gergely budapesti főpolgármester is látható. Bravó!

Tovább

(Sztárok, legendák)

Felejthetetlen szorozva kettővel, az tuti 2Felejthetetlen. Most nem írom le, hogy ki az a legenda, aki visszatér, mert nem szeretném kellemetlen helyzetbe hozni: ő maga sem hiheti el, hogy legenda, de az sem, aki ezt a promócikket megfogalmazta. Legenda valószínűleg mindenkiből lehet, de az élet keserves, és nem sokakból válik az. Már legalábbis a legutóbbi időkhöz képest, mert konkrét időponthoz, a tömegkommunikáció valamilyen eseményéhez nem köthetően, de tény, hogy újabban egyre több a sztár és egyre több a legenda.

Tovább

(Szilveszteri tévéműsorok)

Liptai Claudia NőComment!-jéről a legtöbb jó, ami elmondható, hogy a szereplők végigtapsolták saját magukat meg az egész műsort, határtalan jókedvük volt. Bárki bármit mondott, mindenki szakadt a nevetéstől. Hogy persze a nézőt egy idő után mennyire idegesíti a közepesen rossz poénok kiváltotta felhőtlen pódiumöröm, az más kérdés. A legvalószínűbb, hogy nem kell ezektől a műsoroktól semmi jót sem várni, hát még különleges szórakozást. Ez a felhozatal hétfőn is, kedden is, hétvégén meg szilveszterkor. Mitől lenne jobb?

Tovább

(Hadházy képviselő újabb légi felvételei Hatvanpusztáról)

A HVG még korábban közölt képeket, és egy félórás dokumentumfilmet is bemutatott, melynek főtémája az uradalom kialakulása. A lap Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető minisztert is kérdezte a terebélyesedő birtokról, aki úgy reagált, ő nem járt személyesen Hatvanpusztán, de ott szerinte „többségében gazdasági épületek vannak”. Darabra talán megáll – írja a HVG –, de a képek alapján nem gazdasági birtokról van szó.

Tovább

(A kormánypárt megvédi a gyerekeket a televíziótól.)

Egy nappal korábban Deák Dániel, a XXI. Század vezető elemzője nyilatkozott a televízióban arról, mi a véleménye azokról a Gyurcsány-ellenes, ellenzékellenes és általában a Fidesz melletti politikai reklámokról, amelyek különböző internetes csatornákon bukkannak föl a legváratlanabb pillanatokban, például gyermekmesék között vagy egyszerűen bármikor, csak gyerekcsatorna legyen. Deák úgy válaszolt, hogy ezek a politikai hirdetések az ellenzék internetes fölényét hivatottak ellensúlyozni, ilyenformán nem a gyerekeknek szólnak, hanem a szülőknek. Vagy azoknak, akiket a gyerek felügyeletével bíztak meg.

Tovább

(Híradós tudósítások a Fidesz kongresszusáról)

Nem ismerem Kovács Pétert, de emberileg mélyen átérzem a gondját: ami a Fideszt és a kormányt meg némely kormányzati hivatalt körülveszi, elképzelhetetlen helyzete, a hozzájuk kapcsolódó kérdés némelyike megválaszolhatatlan. Az RTL riportere szerette volna megtudni, milyen válaszok lehetnének ezek, erre Kovács azt felelte, hogy az újságíró jobban tudja, mert mindennap megírják. Példákat sem volt hajlandó említeni, ilyenkor aztán mindenki gondol, amit akar. De mégis, mik lehetnek azok, amiket sűrűn emlegetnek, és nincs rájuk hivatalos válasz.

Tovább

(A Géniusz, ATV)

A Géniusz különösen jól mutat abban a tévévetélkedős világban, amelyikben amúgy böcsületben megőszült vagy még meg sem őszült kiváló emberek jó pénzért, vagy csak hogy a képernyőn lehessenek, készséggel csinálnak hülyét magukból. Bogarat esznek, sárba fekszenek, majd a végén a műsorfolyam egészében amúgy is elviselhetetlen fejhangon üvöltöző műsorvezető eredményt hirdet. Tényleg nem érdemes mindig mindent mindennel összehasonlítani, de a csatornákon most már olyan sok vetélkedő megy, hogy ez elkerülhetetlen. Ebben a világban A Géniusz valamit mégiscsak visszahoz abból az eszményből, hogy lehet vetélkedni ésszel is.

Tovább

(Kovács Zoltán államtitkár sajtótájékoztatója három újságírónak)

Kovácsnak az operatív törzs keddi ülése utáni sajtótájékoztatójáról van szó, ám erről csak egy Instagram-storyban lehetett értesülni, tehát a sajtót nem hívták meg. Az esemény a Fidesz-kormány kommunikációs gyakorlatában egyedülálló, de nagyon is életszerű: a szakember újságírókkal teletömött széksorok esetében sem mond semmit, aminek információtartalma lenne, helyette többnyire pimaszkodással és kioktatással üti el az időt, és olyan is előfordult már, hogy megvonta a kérdés jogát. Hogy ilyen magaláztatások után miért kell szerencsétlen munkatársaknak ezekre a semmire se jó úgynevezett tájékoztatókra eljárni, azt nem tudni. Csak üdvözölni lehet, hogy a kormány az élethez igazította a tájékoztatók rendjét: a továbbiakban székeknek tartanak kormányinfót.

Tovább

(Megbírságoltak egy egész osztályt, ATV Híradó)

A riport arról szól, hogy a helyzet csak romlik. Most, hogy a vadászati világkiállításra sok diákcsoport érkezik, a fővárosban mást se látni, mint feszült pedagógusarcokat, megvan-e minden gyerek, felszálltak-e a villamosra, és egyáltalán: hazaérnek-e nagyobb megrázkódtatás nélkül.

Tovább

(Rasszizmus a hazai pályákon)

Ami televíziós szempontból komoly kérdés: mit tehet ilyen meccseken a magyar riporter – már a szégyenkezésen kívül? Megteheti-e, hogy nem vesz tudomást arról, ami a pályán, de főképp a nézőtéren történik? Mondhatja-e, hogy a közönség csodálatos, még akkor is, ha a nyolcvan százaléka valóban csodálatos?

Tovább

(Tehetségkutatók a televízióban)

A könnyezés és a sírás külön fejezet lehet, általában két megalázás között egy sírás, vagy két sírás között egy megalázás, nagyjából ilyen bontásban. Nem emelem ki név szerint a nagy sírókat, tudják magukról, látja a közönség – sírásuk bizonyosan őszinte, de ennyit sírni, mint amennyit a mesterek egy-egy műsoridő alatt összesírnak, az mégiscsak túlzás. Ez amúgy az összes eddig futott tehetségkutatóra jellemző volt, az is, hogy a zsűritagok többségének önimádata és öncsodálata háttérbe szorította azt, ami a kritikusnak alapjában véve fontos feladata lenne: használható tanács a fellépőnek.

Tovább
Élet és Irodalom 2022