Bokros Judit

Tovább

Ughy Szabina: Az átlátszó nő. Prae Kiadó, Budapest, 2023, 132 oldal, 3990 Ft

A kötet egyébként a címadó novellával indul: Az átlátszó nő. Mondhatjuk, hogy ebből egy ma nagyon is tipikus eset rajzolódik ki: a középkorú feleség egy buszos utazás során egyetlen ismeretlen férfi pillantásától jön rá arra, hogy végre valaki újra észrevette, látja őt – miközben otthon férje számára folyton észrevehetetlen, átlátszó marad. És innen kezdődik az átalakulás. Kicsit hasonló a #karacsony #futas című szöveg: ebben is a feleség az elbeszélő és a főszereplő, akinek kirakatba tehető családi élete mögött magány és céltalanság, bizonyos fajta átlátszóság lapul, amely a karácsony esti közös vacsora során válik szinte teljesen láthatóvá. Ughy Szabina itt a közösségi média kirakatvilágára is utal az onnan választott hashtagekre hajazó címmel.

Tovább

► Bali Anikó: Ha megérkezel. Parnasszus Könyvek, Budapest, 2023, 97 oldal, 2520 Ft

A kötet három ciklusra oszlik Kék galaxis, Kaméleon a villamoson és Kolibri Pesten címekkel. Egyik sem épül konkrétan egy téma köré, de több, témáját tekintve összefüggő vers is olvasható bennük. Az elsőben ilyen az édesapa halála, amely érthetően meghatározó pont volt Bali Anikó életében, aki a Szkarabeusz című verstől indulva vall beszédes, sokszor tárgyilagos, ugyanakkor szép képekben arról, hogyan élte, éli meg az egyik szülő elvesztését. „… kortalan lettél / de nem úgy / mint akire az ismerősök azt mondják örökfiatal / inkább mint lapok közé préselt falevél / vagy borostyánban a szkarabeusz” – áll az említett vers zárlatában. Az idő, annak megállása, az apa nem hordott órája vissza-visszatérő motívumok.

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Korda Zsuzsa: Gluténmentes könyv – diétázó hősöknek. Várkonyi Ágnes rajzaival. Pro Global Kiadó, Budapest, 2021, 40 oldal, 2490 Ft

A kötet zárásaként olvashatjuk Tudod-e? címmel a kisokost, amelynek segítségével a szülők elmagyarázhatják gyermeküknek, illetve a kisiskolások maguk is elolvashatják, mi az a gabona, a búza, a glutén, és miért kell utóbbit kerülni. Aztán arra is fény derül, mire kell figyelni a diéta betartása során, és mi lehet a következménye annak, ha mégsem tartják be.
A könyv elején és végén színező található, ami aktivitásra is ösztönözheti a gyerkőcöket, akik a színezés után még inkább a magukénak érezhetik a kiadványt.

Tovább

Amikor a kukák világgá mentek. Szerkesztette Ughy Szabina. Móra Könyvkiadó, Budapest, 2020, 128 oldal, 3999 Ft

Az antológiát a hetvenedik évfordulóját ünneplő Móra Kiadó jelentette meg tavaly, az innováció jegyében. A kötet pedig idén el is nyerte az Év Leginnovatívabb Könyve elismerést az Év Gyermekkönyve díjátadón.
A minden tekintetben „zöld” könyvhöz felkért huszonnégy kortárs író a környezetvédelem témájában merült el, sajátos megközelítéssel.

Tovább

Tovább
Élet és Irodalom 2024