Sinkó István

Tovább

(Rejtett történetek – az életreform-mozgalmak és a művészetek. Műcsarnok, megtekinthető 2019. január 20-ig.)

Tovább

Tovább

 (A Leonardo da Vinci és a budapesti Lovas című kiállítás 2019. január 6-ig látható.)

Tovább

Tovább

Tovább

(Rákóczy Gizella emlékkiállítása az Új Budapest Galériában november 18-ig látható.)

Rákóczy Gizella a szinte sehová sem sorolható és sehová sem tartozó művészek egyike volt, saját útját meglehetős magányosan járta be. Néhány jelentős kiállítást azért tudhatott a magáénak (Műcsarnok, Fúga, Budapest Galéria, Győr), ám szerepe, megbecsültsége jóval kisebb volt annál az életműnél, amelyet az Új Budapest Galériában Zsikla Mónika gondos rendezésében láthat a látogató.

Tovább

(Lossonczy Tamás, Szabados Árpád és David Stuart Sutherland kiállítása a Rugógyár Galériában október 30-ig látható.)

Oldott, vidám perceket szerez nézőinek, a galéria látogatóinak Iványi-Bitter Brigitta, galériavezető az Innen és Túl című csoportos kiállítással. Három művész, két magyar és egy angol festő munkáit hozta egy nevezőre. Megtalálta bennük a közös érdeklődés, a közös szín és formavilág és a közös derűs életszemlélet azon pontjait, mely egységes egésszé tette e tárlaton kiállított anyagukat. Egyben sikeresen mutatta fel a nem geometrikus absztrakt –Szabadosnál és Lossonczynál inkább az organikus kifejezést használnám - derűs, vidám, oldott szemléletét. Olyan stílusjegyekkel felruházott anyagot lát a néző, mely elsősorban a húszas - negyvenes évek nyugat-európai forma kereséseiben eredeztethetőek. A szerves és szervetlen világ elemei a világos-sötét tört és lokálszínek együttesen merész használata, a vonal és folt kapcsolatrendszere, a szabad és geometrikus elemek egy képen belüli váltakozása mikró- és makró kozmikus világokat mutat fel.

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

(A Magyar Festők Társaságának Utazás című kiállítása az Eötvös 10-ben október 28-ig látható.)

A tárlat szerencsésen elkerülte a tematikus kiállítások mindenkori gyermekbetegségét, hogy a témát szem előtt tartva bárki bármilyen – régebbi, sokszor kiállított – munkáját adja be. Itt valóban igényes munkák kerültek a falakra. Ez nyilván a tárlatot szervező, rendező Kováts Albert festőművész érdeme is.

Tovább

(Gál András kiállítása a B32 Galéria és Kultúrtérben szeptember 7-ig látható.)

Tovább

(Gábor Áron munkái a Faur Zsófi Galériában szeptember 28-ig láthatóak.)

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

(Waliczky Tamás munkái a Molnár Anni Galériában október 6-ig láthatóak; július–augusztusban nyári szünet)

Ezek a gépek, optikai eszközök látszólag kamerák, fotóapparátok, optikák, ám valójában a fény leképezésének újfajta eszközei lehetnek. Waliczky nem optikus, nem technikus, nem amatőr fényképezőgép-restaurátor, Waliczky művész, akinek a fényről, az optikailag leképezhető és az általa kitalált gépeken keresztül rögzített látványról vannak víziói.

Tovább
Élet és Irodalom 2024