Huszár Ágnes

Tovább

Tovább

► Bereczkei Tamás, Czibor And­rea, Birkás Béla (szerk.): A lélek sötét oldala. Nárcizmus – machiavellizmus – pszichopátia. Typotex Kiadó, Budapest, 2021, 375 oldal, 4500 Ft

A vízben tükröződő képébe beleszerető Narkisszoszról szóló görög monda jól jellemzi az önszeretet ördögi körét. A nárcisztikus ember nem képes mély kapcsolatot kiépíteni másokkal, de mégis rájuk szorul, tőlük várja saját nagyszerűsége dicséretét. A pszichopata szintén kivételesnek gondolja magát, úgy érzi, rá nem vonatkoznak az erkölcsi szabályok. A többiekre eszközként tekint, ezért lelkiismeretfurdalás nélkül kihasználja, meglopja, sőt akár megöli őket. Ők már nem egyszerűen kellemetlen, hanem veszélyes emberek.

Tovább

Tovább

► Trencsényi László: Szoc. Reál. Válogatott írások. Új Helikon Kiadó, Budapest, 2021, 261 oldal, ármegjelölés nélkül

Ha Trencsényi szellemében végiggondoljuk, a ma iskolája mit tudott megtartani és továbbfejleszteni a felidézett pedagógiai innovációkból, szomorúan kell megállapítanunk: keveset. A KLIK-esített iskolarendszer megakadályozza az iskola és a tágabb környezet kulturális anyagcseréjét, a sajátos igényekhez alkalmazkodó nevelést. A tankönyvek és taneszközök a naprakész politikai indoktrináció eszközeivé züllöttek. Amikor Ukrajna megtámadásának, egy ma is folyó háborúnak a kormánypolitika igényeinek megfelelő hazug értelmezését beírhatják a nyolcadikos történelemkönyvbe, messzebb vagyunk a gyermekek és a gyermekkor Rousseau által követelt tiszteletétől, mint a Kádár-korszak utolsó éveiben.

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Seres László: Láger sztornó. Scolar Kiadó, Budapest, 2022, 184 oldal, 2990 Ft

Az alapkérdés annak az ókori közhelynek az igazsága, tanul-e az ember(iség) a történelemből. Az emlékezetkultúra magabiztos optimizmussal hirdeti ezt, szóban és írásban, szoborban és mozgóképben, de ami megvalósul belőle, az sokszor csak áltörténelmi frázis, giccses kacat, ez esetben “a halálblokkot ábrázoló kitűzők, őrtorony alakú hűtőmágnesek, rabruhás plüssmackók” (61.)

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább
Élet és Irodalom 2024