Dobozi István

Tovább

Látványos repülőrajt után – jórészt nem kikényszerített politikai hibák miatt – Joe Biden elnöksége karácsony tájára tökéletes viharba került. Milyen esélyekkel néz a jövő novemberi félidős kongresszusi választások elé, amelyeknek fő tétje a kormány működőképessége?

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Lehet, hogy – a külső látszat ellenére – Amerikának mégis sikerült elérnie fő célját, a transznacionális terrorizmus megfékezését? A dzsihádisták elfelejthetik álmukat a globális kalifátusról?

Tovább

Tovább

Kuba a külső, amerikai gazdasági blokádnál sokkal jobban szenved a „belső blokádtól”, a vállalkozói szabadságot és az egyéni kezdeményezéseket elfojtó központi korlátozásoktól.

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Ha november 3-án Joe Biden diadalmaskodik az elnökválasztáson, amire jó esélye van, akkor a világpolitikában páratlanul járatos elnöke lesz az Egyesült Államoknak. Trump elnök négyéves kormányzása alatt az Egyesült Államok a liberális nemzetközi rend támaszából annak fő rombolójává vált, ami Washington globális szerepének és befolyásának hanyatlását vonta maga után, az űrbe Amerika stratégiai riválisai nyomultak be. Anti-Trumpként határozva meg magát Biden az amerikai nemzetközi politika restaurációja mellett száll síkra; az ügyletközpontú trumpi vonallal szemben értékalapú, demokrácia- és emberijog-hangsúlyos világpolitikát követne. Mit jelenteme mindez a Biden-kormány szövetségi kapcsolatait és a fő stratégiai versenytársakhoz, Kínához és Oroszországhoz fűződő viszonyt illeően? Jól járna-e Bidennel Kelet-Európa és Magyarország?

Tovább
Élet és Irodalom 2022