Angyalosi Gergely

A mai olvasó számára a Bodor Ádám név egy kiteljesedett, varázslatos, semmi mással össze nem téveszthető írói világot jelöl, amelynek sajátos törvényszerűségei, szédítő mélységei, megdöbbentően következetes formáló elvei vannak. Bodor többféle értelemben is a határok írója. „A határ és vidéke, bárhogyan is nézzük, mindig sokkal izgalmasabb hely, mint az ország belseje” – vallja meg Balla Zsófiának. Erdély ilyen értelemben a határok földje („vidékenként más és más a táj képe”, mondja), ugyanakkor maga is határ, a nyugati kultúra mezsgyéje.

Tovább

„Valahányszor az antik Rómában felfokozódott az a feszültség, amelyet a gazdasági ellentétek szoktak kiváltani, a nép egy része kivonult a Mons Sacerra, az Aventinusra vagy a Janiculumra, azzal a fenyegetéssel, hogy ott, a régi anyaváros szeme láttára és a tiszteletre méltó városatyák orra előtt második Rómát alapítanak – amennyiben követeléseiket nem teljesítik. Ezt úgy hívták: Secessio plebis.” A Ver Sacrumnak, a bécsi szecesszionizmus alapvető orgánumának beköszöntőjéből idéztünk (1898). A „Ver Sacrum” kifejezés arra a tavaszi áldozatra utal, amelyet akkor mutattak be, ha nagy veszély, éhínség fenyegette Rómát. 

Tovább

Paul Verlaine: Szaturnuszi költemények Térey János fordításában. Helikon Kiadó, Budapest, 2015. 108 oldal, 2490 Ft

Tovább

Kant filozófiájának, kiváltképp pedig esztétikai koncepciójának európai utóéletét mérlegelve a kutatók ritkán veszik figyelembe, hogy egy nagyszabású elméleti konstrukció képes hatást gyakorolni a „visszájáról” is, vagyis oly módon, hogy az utókort a nézeteivel való teljes szembeszegülésre készteti. 

Tovább

Ketten egy új könyvről - Kertész Imre: A végső kocsma. Szerkesztette és a szöveget gondozta Hafner Zoltán. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2014. 395 oldal, 3490 Ft

Tovább

Aczél Géza: (Szino)líra – torzószótár. Jelenkor Kiadó, Pécs, 2014. 112 oldal,1900 Ft

Tovább

Tovább

Kálmán C. Györgynek

Barthes 1977 januárjától ugyanezen év májusáig tartotta meg első kurzusát a Collège de France-ban Comment vivre ensemble (Hogyan éljünk együtt) címmel. Ha meggondoljuk, hallatlan merészség kellett ahhoz, hogy kinyilvánítsa: egyetlen módszertani elvet fog követni, mégpedig a „nem-módszer” elvét.

Tovább

Nem sokkal Foucault halálos betegségének utolsó stádiumba fordulása előtt két amerikai monográfusa, Hubert Dreyfus és Paul Rabinow interjút készített a francia filozófussal nagy műve, A szexualitás története kapcsán. Foucault rögtön a bevezetőben megjegyzi, hogy „az én technikáit érintő” problémák sokkal jobban érdeklik, mint a szex, a szex ugyanis „unalmas”. S hivatkozik arra, hogy a görögök számára se volt ez igazán nagy kérdés; mindenesetre sokkal jobban foglalkoztatta őket az evéshez, pontosabban a helyes táplálkozáshoz való viszony. Ami viszont mindenekfelett állóan fontosnak tűnt fel számára Seneca, Plutarkhosz és mások műveiben, az az énhez való viszony, az én etikája és technológiája.

Tovább

Tovább

Ketten egy új könyvről - Keresztury Tibor: A készlet erejéig. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2012. 387 oldal, 3490 Ft

Tovább

Nem gondolom, hogy a sértődöttség nagyon ritka lenne a költők között. Sőt megkockáztatom, hogy aki meg van sértődve a világra, a sorsra, a szakmájára, a másik nemre (és még sorolhatnám), abból nagy eséllyel lehet művész, s ha éppen szavakkal bajlódik, akkor költő. Az egyszerű, piszlicsáré sértődöttség persze nem elég, ehhez legalábbis sértődöttség-hegyek kellenek, kozmikus megbántottság.

Tovább

Gyukics Gábor: kié ez az arc. Könyvpont Kiadó–L’Harmattan Kiadó, Budapest, 2011. 58 oldal,1200 Ft

Tovább

Február 27-én, hétfőn adta át a Petőfi Irodalmi Múzeumban a Komlós Aladár-díj kuratóriuma (Poszler György, dr. Salamon Ferenc, Sándor Iván) az ez évi díjat Dérczy Péter irodalomtörténész-kritikus-szerkesztőnek. A laudációt Angyalosi Gergely irodalomtörténész mondta.

Tovább

Az ÉS könyve decemberben - Bodor Ádám: Verhovina madarai. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2011. 255 oldal, 2990 Ft
Tovább

Ketten egy új könyvről - Kosztolányi Dezső: Esti Kornél. Kritikai kiadás. Szerkesztette Tóth-Czifra Júlia és Veres András. Kalligram Könyvkiadó, Pozsony, 2011. 847 oldal, 3400 Ft
Tovább

Az ÉS könyve júliusban - Parti Nagy Lajos: Az étkezés ártalmasságáról. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2011. 156 oldal, 2490 Ft
Tovább

Kosztolányi Dezső: Édes Anna. Kritikai kiadás. Szerkesztette és a jegyzeteket készítette Veres András

Tovább

Az ÉS könyve júniusban - Szegedy-Maszák Mihály: Kosztolányi Dezső. Kalligram Kiadó, Pozsony, 2010. 588 oldal, 3900 Ft

Tovább

Tovább
Élet és Irodalom 2024