Bérczes Tibor

A legutóbbi felmérések szerint Hollandiában körülbelül kétszázezer kelet-európai él. Bő kétharmaduk lengyel, a többiek főként románok és bolgárok. Bár vannak – egyre többen – magyarok is, létszámuk egyelőre nem éri el a hollandok ingerküszöbét. Mivel mára a munkát – és esetleg letelepedést – kereső külföldiek között a kelet-európaiaké a legnépesebb csoport, 2010-ben csak Lengyelországból tizenötezren érkeztek, és a hollandok a törökök és a marokkóiak példáján keresztül megtapasztalták, mivel jár, ha nem követik folyamatosan és tabuk nélkül figyelemmel a bevándorlás és az integráció folyamatát. Tavaly parlamenti vizsgáló bizottság, majd a Szociális és Kulturális Tervhivatal (SCP) is felmérte a kelet-európaiak hollandiai helyzetét. A témára az elmúlt hetekben azért is terelődött a szokásosnál élénkebb figyelem, mert a Wilders vezette Párt a Szabadságért elindított egy honlapot, ahol mindenki felpanaszolhatja a kelet-európaiakkal kapcsolatos negatív tapasztalatait. Az alábbi interjú Jaco Dagevos szociológussal, az SCP által végzett vizsgálat vezetőjével készült.

Tovább

A modern kori városok már nemcsak önmagukat, hanem a róluk kialakult képet is tudatosan építik. Hogyan változott Budapest önképe történetileg? Élhetőbb lett-e a város az elmúlt húsz évben? És hogyan lehetne szakadtságát – Berlin példáját követve – kreativitással előnnyé változtatni? Kádár Bálint (város)építész, a BME Urbanisztika Tanszék munkatársa, a Kortárs Építészeti Központ kurátora szerint „Budapestet viszonylag kis befektetéssel is jó hellyé lehetne tenni, mert eredendően is az. A hardware megvan, csak a software-t kell belevinni.”

Tovább

Az elmúlt néhány évben feltűnően sok marokkói származású - de már Hollandiában született - játékos lépett pályára a holland élvonalban. Bár a szívük még Marokkóért dobog, a muzulmán bevándorlók döcögve haladó integrációjának akár ők is új lendületet adhatnak.

Tovább

Hollandok Magyarországon

Tovább

Runa Hellinga és Henk Hirs holland újságírókkal Bérczes Tibor készített interjút

Tovább

Jan Kennis holland kulturális attaséval Bérczes Tibor készített interjút

Tovább

Jacqueline Timmerhuisszel, a holland Központi Tervhivatal munkatársával Bérczes Tibor készített interjút

Tovább

Tovább

Amióta az iszlámot bíráló megjegyzései és filmje miatt meggyilkolták Theo van Gogh filmrendezőt, a gyilkosság oda-vissza erőszakhullámot indított el. A toleranciájáról híres Hollandiában most mindenütt arról vitatkoznak, hol húzódnak, illetve húzódjanak a befogadás és a türelem határai. Sokan új korszak kezdetéről beszélnek. Egy szempontból feltétlen igazuk van: végleg hitelét vesztette az a "politikai korrektségnek" nevezett nyelvhasználat és gondolkodásmód, mely az elmúlt évtizedekben meghatározta a kisebbségekkel kapcsolatos holland politikát, és amely maga is hozzájárult ahhoz, hogy a dolgok idáig fajultak.

Tovább

Tovább
Élet és Irodalom 2024