Huszár Ágnes

Victor Klemperer: LTI. A harmadik birodalom nyelve. Egy filológus feljegyzései. Fordította Lukáts János. Elke Fröhlich jegyzeteit fordította és kiegészítette Nagy Márk. & Kiadó, Budapest, 2021, 462 oldal, 4200 Ft

A náci hatalomátvétel idején Klemperer abban a korban volt, amikor a hozzá hasonló professzorok megírják összegező műveiket, témavezetőként segítik tanítványaik pályakezdését, pihennek, kedves hobbijaiknak élnek. Zsidóként ő elveszítette a munkáját, a családi házból be kellett költöznie egy úgynevezett „zsidóházba”, még imádott cicáját is elvették tőle – Hitler államában egy zsidó nem tarthatott háziállatot. Segédmunkásként dolgozott egy gyárban, szerencsére a munkatársai segítettek neki. Minden nap hosszan gyalogolt, hiszen egy zsidó nem szállhatott villamosra. Orgonaművész felesége, Eva mellette maradt, mindvégig vállalta az akkor már „fajgyalázás”-nak minősülő házassági köteléket. 

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

2021. március 8-án Varga Judit igazságügyi miniszter Facebook-oldalán köszöntötte „azokat a nőket, akik mernek valódi nők lenni”. A megkülönböztetés, hangsúlyozta a miniszter, „különösen fontos egy olyan világban, ahol bárki szabadon választhat a majdnem százféle nem között” (24.hu).

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább
Élet és Irodalom 2022