Sz. Bíró Zoltán

Tovább

Az a világos színű diplomatatáska, amelyet Kerry a repülőgépből kiszállva kezében szorongatott, sokak fantáziáját meglódította. Még Putyinét is, aki a Kremlben megtartott találkozó elején rá is kérdezett, vajon mi lehet abban a táskában, hogy azt a külügyminiszternek személyesen kell cipelnie.

Tovább

Tovább

„Putyin már-már személyes ügyének tekinti, nehogy Aszaddal olyasmi történjék, mint ami 2011-ben Kadhafival történt. De az is nyilvánvaló, hogy a szíriai eseményekbe való katonai bekapcsolódás további célokat is követ. Oroszország számára a rezsim megvédése módot ad rá, hogy ne csak megőrizze közel-keleti jelenlétét, hanem – siker esetén – meg is erősítse azt. Továbbá arra is jó, hogy elterelje a hazai közvélemény figyelmét Moszkva ukrajnai.” kudarcáról.

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

1991 decemberében a késői szovjet politikai elit egy része - hosszas vajúdás és tanácstalanság után - elhatározta és véghez vitte a Szovjetunió feloszlatását, ahogy Putyin fogalmaz: "a XX. század legnagyobb geopolitikai katasztrófáját". Hogy kinek katasztrófa és kinek nem az egykori szovjet birodalom felbomlása, az nyilván politikai nézőpont és geopolitikai helyzet kérdése. Kelet-Közép-Európa felől nézve mindez aligha tűnik katasztrófának, miközben a közvetlenül érintettek jó része - Oroszországban pedig nyilvánvaló többsége - osztja Putyin álláspontját. Ebből azonban egy fontos dolog - meglehet csak egyelőre - mégsem következik: a Szovjetunióra nosztalgiával tekintő többség sem gondolja úgy, hogy ami történt, az visszafordítható lenne.

Tovább
Élet és Irodalom 2021