Simon Andrea

Az uszodában Jolánként, széles körben a „lúgos orvos” és a „darnózseli hentes” ügyek sértetti képviselőjeként ismerik, de ő volt az, aki a Kulcsár-per másodrendű vádlottjának, Rejtő E. Tibornak a felmentését is elérte.  A BEK-győztes Újpest vízilabdacsapatának egykori oszlopos tagja az ÉS-nek beszél először arról, miképp tudta megfordítani a „lúgos orvos” ügyében az eljárást, és hogy egy olyan ügyvédi közösséget szeretne megszervezni, amely céges donorok támogatásával a bíróságon hatékonyabban tudja megvédeni a nőket és a gyerekeket az őket ért erőszaktól.

Tovább

Nincs realitása az Európa-bajnokságon való részvételnek, és klubszinten is csak Vidi-szerű sikerekre számíthatunk Esterházy Márton szerint. Háromszor nyert bajnokságot a Honvéddal, játszott az AEK Athénban és a Panathinaikosban, gólt lőtt a braziloknak, és a magyar futball utolsó előtti vébégólját is ő rúgta. Gerával szívesen játszott volna, Me­zeyt tartja a legjobb edzőjének, akitől a mexikói világbajnokság óta várja, hogy az akkori kudarc okait őszintén feltárja.

Tovább

A Sportkórház pszichológusaként Budavári Ágota a 70-es évek eleje óta gyakorlatilag a teljes magyar sportot átvizsgálva megállapította, hogy a hatalommal való visszaéléseket a sikeréhség fűti, hogy újra kéne fogalmazni az élet-halál ura edzők szerepét, és újra kéne építeni a versenyzőkkel való kapcsolatukat. Ehhez viszont képzettebb, empatikusabb és nem exbajnokokból lett mesterekre lenne szükség.

Tovább

Nem az a siker, ha megbukik egy sportoló. Dr. Tiszeker Ágnes sokallja a tavalyi 17 magyar doppingesetet, és nem tartja életszerűnek, hogy a bukottak közt egyetlen úszó sincs. A magyar sport fertőzöttsége mellett a Richard McLaren kanadai jogász és független szakértő által készített és pár héttel a riói olimpia előtt nyilvánosságra hozott jelentésről is kérdeztük, amely pontosan feltárta, hogy a 2014-es szocsi téli olimpián az oroszok elképesztő trükkökkel játszották ki a doppingellenőrzést, és hogy a tiltott teljesítményfokozók használatát az orosz államgépezet nem pusztán eltussolta, hanem felügyelte és szervezte is. A McLaren-jelentéssel az is világossá vált, hogy a sporttörténelem legnagyobb doppingbotrányai közül egyet sem sikerült doppingvizsgálatokkal lebuktatni, mindegyikre csak utólag derült fény, vagy azért, mert valaki kilépett a rendszerből, és részletekbe menően mesélt a mechanizmusokról, vagy mert a sport világától távoli bűnöldöző szervek tárták fel, pontosan mi és hogyan történt.

Tovább
Élet és Irodalom 2024