Ruff Borbála

Stella Caldwell: Roald Dahl csodálatos világa. Történetek, találmányok és teremtmények kézikönyve. Fordította Béresi Ákos. Illusztrálta Quentin Blake. Scolar Kiadó, Budapest, 2016, 60 oldal, 5950 Ft

De hát mit várhatok egy olyan írótól, aki csokoládétörténész és gyógyszerfeltaláló is volt, akinek mániája, hogy ötleteit mindig sárga tömbbe jegyezze fel ceruzával, vagy, ami sokkal meghökkentőbb, hogy íróasztalán saját kioperált csípőcsontját tárolja? Ezekhez az információkhoz az album olvasója már az elején hozzájuthat, mindjárt az Útmutató Roald Dahl világához című bevezető után, amely lényegében képes tartalomjegyzék, ahol a szóba kerülő mesék oldalszámmal ellátott címe szerepel az azok tartalmát tömören megjelenítő, emblematikus rajzzal. Kérdés, beszélhetünk-e egyáltalán ennek az az albumnak az esetében olvasóról. Találóbb kifejezés illene ide, mert ezt a könyvet nagyrészt a rajzok uralják. Az illusztrációk kapnak főszerepet, és a szerző, Stella Caldwell szövege másodlagos, de elhagyhatatlan, mert a mesék rövid tartalmi összefoglalásával ő vezeti helyszínről helyszínre a Dahl-univerzumban ismerősként és idegenként látogatókat egyaránt. Hasznos közreműködés, mert így tágulhat a célközönség: nemcsak összefoglalóként szolgálhat, de arra is jó, hogy a beavatatlan gyerekeket és felnőtteket berántsa Dahl világába.

Tovább

(Lázár Ervin: Hapci király. Előadja Pokorny Lia. Kossuth–Mojzer Kiadó, 2016)

„A határozott cezúrákat halk átmenetek helyettesítik, így kerül Lázár Ervin és Pokorny Lia szándéka közös mederbe: a finom érzékeltetés medrébe. De a Hapci király felolvasásában az elidegenítő parodisztikus előadásmódnak éppúgy ott a helye, különben elveszne a humor és a meseszerűség.”

Tovább

(Cserna-Szabó András: Veszett paradicsom. Válogatott novellák. Előadja: Rudolf Péter. Kossuth–Mojzer Kiadó, 2016)

„Én vagyok a leglustább izgága. Nagyon is tudok semmit tenni”, nyilatkozta korábban Rudolf, ami szerencsés, mert ha a Veszett paradicsom előadása közben nem érvényesülne egyszer-egyszer ez a „semmittevő izgágaság”, a kontraproduktivitás miatt (és most legyünk stílusosak) mehetne az egész a lecsóba.

Tovább

(Dickens: Karácsonyi ének. Előadja Kern András. Hungaroton, 2016)

A Karácsonyi énekkel Kern a hangoskönyvszínészet fogalmát írja át, amikor vele Dickens története olyanná lesz, mint karácsonyeste a fergeteges bál, amelyen „a zenész csapzottan ismét felmerül, és olyan tüzesen kezd játszani, mintha az imént még lepedőben vitték volna haza és most vadonatúj, pihent ember állna a helyén”.

Tovább

(az ember aki a cipőjében hordta a gyökereit. A szerző előadásában. Kossuth–Mojzer Kiadó, 2016)

Röhrig szavalásában alig van túljátszás vagy színpadiasság, és megkönnyebbülhet a hallgató, e „sötét, bátor, vad versek” (Szabó T. Anna) elmondásakor a túlzott érzelmesség terhétől is megkímél.  Jó arányérzékre vall mindez, mert többnyire súlyos – bár néha kissé elkoptatott – témákat érint verseiben.

Tovább

(Márai Sándor: Füves könyv. Előadja Bálint András, Kulka János, Mácsai Pál, Rátóti Zoltán. Kossuth–Mojzer Kiadó, 2016)

Tovább

Lázár Ervin: A valóság íze. Kötetben eddig meg nem jelent írások. Szerkesztette Gacsályi József. Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár, Szekszárd, 2016. 344 oldal,2400 Ft

A valóság íze cím sokat elárul arról, hogy a „megszokottól” eltérően realisztikusabb szövegeket tartalmaz ez a könyv, főként Lázár Ervin kevésbé ismert alkotói korszakából, amelyben még nem a mesemondó szólalt meg, hanem az újságíró, noha ezekben az írásokban sem mellőzte a meseszerű elemeket.

Tovább

(Móricz Zsigmond: Novellák. Előadja Csuja Imre. Hungaroton, 2016)

Tovább

(Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg. Felolvassa Bálint András. Hungaroton)

Tovább

(Lackfi János: Belvárosi gyümölcsök. Pogány Judit és a szerző előadásában. Kossuth–Mojzer Kiadó, 2016.)

Tovább

(Békés Pál: Doktor Minorka Vidor nagy napja. Előadja: Györgyi Anna. Titis Hangosregény, 2015)

Tovább

(Gerald Durrell: A piknik, A Michelin embere. Előadja Szacsvay László. Kossuth–Mojzer Kiadó, 2016)

Tovább

(Kertész Imre–Esterházy Péter: Egy történet. Kulka János és Esterházy Péter előadásában. Kossuth–Mojzer Kiadó, 2016)

Tovább

(Dragomán György: Oroszlánkórus. Előadja Für Anikó és Anger Zsolt. Kossuth–Mojzer Kiadó, 2015)

Tovább

(Rémusz bácsi meséi. Előadja Csuja Imre. Kossuth–Mojzer Kiadó, 2016)

Tovább

(Edgar Allan Poe: A Morgue utcai kettős gyilkosság. Előadja: Haumann Péter. Hungaroton, 2015)

Tovább

(Margó.fm, Hallgass, olvasó! A Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. [BVA], a Margó Irodalmi Fesztivál és a Fővárosi Önkormányzat együttműködésével készült hangoskönyv-applikáció)

Tovább

Jonas Karlsson: A számla. Fordította Herczegh Gabriella. Európa Könyvkiadó, Budapest, 2015. 243 oldal, 2990 Ft 

Tovább

(L. Frank Baum: Oz, a nagy varázsló. Előadja Mácsai Pál. Kossuth–Mojzer Kiadó, 2015)

Tovább

(Tisztelt Hazudozó! Bernard Shaw és Stella Patrick Campbell levelezése Jordán Tamás és Molnár Piroska előadásában, Titis Kiadó, 2015)  

Tovább
Élet és Irodalom 2021