KOVÁCS ZOLTÁN

Jókora közhely: a gazdasági helyzet alapnehézségeit a válság okozza, de magunk is mindent megtettünk azért, hogy ne legyen könnyű. Magyarországot rossz állapotban találta a nemzetközi válság: rossz versenyképességi mutatók, elavult struktúra, elgyávult, tétova kormányzás, mindezek tetejébe politikai ellenségeskedés, egy soha nem látott rossz népszavazási gyakorlat kezdete, kormányválság, összevissza beszéd, ellenzéki handabandázás. Sehogy sem úszhattuk volna meg, de így azoknak a kezelési eszközöknek a birtokában sem voltunk, amelyek normális esetben rendelkezésre állnak.
Tovább

Azt írja az egyik sportújságíró kolléga, hogy a Külügyminisztériumnak már lépnie kellett volna diplomáciai úton azt követően, hogy a múlt heti Steaua Bucurest-Újpest-meccsen a hazai drukkerek kifeszítettek egy transzparenst, melyen ez állt (elnézést a szó szerinti idézésért): „Mennyi ideig tartja egy magyar nő a szart magában? Kilenc hónapig."

Tovább

Tovább

Tovább

Az európai parlamenti választások estéjén a győztes párt vezetője, Orbán Viktor fölszólította a kormányt, hogy azonnal mondjon le. Mint kijelentette, „Ennek a győzelemnek az erejével fogjuk megváltoztatni Magyarországot. Magyarország azt követeli a szocialistáktól, hogy vonják le végre a konzekvenciákat, és ne álljanak többé a változás útjába."

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Előhozakodnék még egyszer Kivágó Ivánné egynapos politikai pályafutásával, mert erős meggyőződésem, hogy a baloldalon - már legalábbis, a baloldal politikai vezetőségében - mind a mai napig nem értik, mi a baj ezzel a történettel. „Lerágott csont" - nyilatkozta az egyik fővárosi képviselő, Horváth Csaba főpolgármester-helyettes pedig a televízióban kijelenti, hogy „Én azt gondolom, ha valami emberileg nagy, akkor ez a hozzáállás, ez mindenképpen az."

Tovább

Tovább

Hétévi bizonytalan kormányzás, értelmetlen, haszontalan és káros osztogatás, rossz pályára állított gazdaság és megoldatlan társadalmi feszültségek mellett az lett volna a csoda, ha a pécsi polgármester-választás másként alakul. Ha Szili Katalin nem súlyos, csak tisztes vereséget szenved. A súlyos kudarcban a szocialista pártelit teljes mélységében benne van Gyurcsány Ferenctől Medgyessy Péterig: ami hiba elkövethető volt, azt a velük fémjelzett társaság elkövette.

A fedezet nélküli osztogatás miatt a válság minden ellenállás nélkül végigsöpört a gazdaságon, a közigazgatás romokban hever. Ez utóbbi a sikertelen reformkísérletek után bizonyos fokig természetes.

Tovább

Tovább

Tovább

Hivatalba lépett a Bajnai-kormány. Elképzeléseinek egy része már korábban ismert volt, aligha lehetett másra számítani, mint amit aztán meghirdetett. Alapvető intézkedései az idei év korrekcióját szolgálják, 5,5-6 százalékos recesszióból indul ki, ehhez igazítja a költségvetést. Ezzel talán nem kerül veszélybe az ország finanszírozhatósága, s igénybe vehetjük az IMF-hitel következő részletét. A kiadáscsökkentés szerkezete hasonló a Reformszövetség által javasoltakhoz, azzal a különbséggel, hogy a teljes, 350 milliárd forintos megtakarítást elviszi a hiány 2009. évi csökkentése, ezért az idén legfeljebb szimbolikus adó- és járulékcsökkentésre kerülhet sor.

Tovább

Tovább

Tovább

Egy hete óránként nyilatkozik a szocialista párt valamelyik politikusa, hogy csak olyan jelölttel tárgyalnak, akinek van válságkezelő programja, majd kedden este két további jelölttel együtt megnevezték Glatz Ferencet. Nem szeretnék ebben a kiélezett helyzetben cinikus lenni, de azért tegyük föl tárgyszerűen a kérdést: hallott már valaki ebben az országban Glatz Ferenc válságkezelő programjáról?

Tovább

Tovább

Szerda reggel a tv2 Mokka című műsorában nyilatkozott Orbán Viktor, a téma a napokban elhangzott, úgynevezett országértékelő beszéde volt. Az egykori miniszterelnök, aki hosszú időn keresztül kerülte a tévényilvánosságot, de főleg a kereskedelmi televíziókat, újabban, föltehetően az évértékeléshez felépített kommunikációs stratégia keretében belátogat némely stúdióba, ahol aztán gyakorlatilag nem mond semmit. Ha mégis, azt az általánosság mélységes homályában, ami a műsoridő kitöltésén kívül semmire sem jó. „A Fidesz többkulcsos adórendszerben gondolkozik, de vannak a pártban olyanok is, akik az egykulcsos rendszert támogatják inkább" - mondta, de hát ennek így sok értelme nincsen. „Azoknak, akik gyerekeket nevelnek és dolgoznak, a mostaninál egyszerűbb lenne az adózása, és több pénz maradna a zsebükben" - mondta ezt is, beszéde tele van efféle üresjárattal, ilyennel képes megtölteni egy estét.
Tovább

Tovább
Élet és Irodalom 2022