Király Júlia

► Várhegyi Éva: A bankrendszer elfoglalása. Hogyan állítja szolgálatába a bankokat a politikai hatalom? Magyar Narancs könyvek, Tea Kiadó, Budapest, 2023, 254 oldal, 4690 Ft

A könyv visszanyúl a bankprivatizáció kezdetéhez, azaz a kilencvenes évekhez, megindokolva miért volt akkoriban szükségszerű a csődbejutott állami nagybankok szakmai vevő részére történő privatizációja, bemutatva a Postabank példáján, hogyan tudta az állami tulajdonú bank fogságban tartani az egész államigazgatást.

Tovább

Csillag István: Egy miniszter inas­évei. Kalligram Kiadó, Budapest, 2020, 191 oldal, 3500 Ft

Saját bevallása szerint Csillag sosem készült erre a pályára, csak botcsinálta miniszter lett belőle (a könyv szerint az SZDSZ-ben egyszerűen senki sem vállalta rajta kívül), és nem is volt sokáig az. Nagyon rokonszenves az első fejezet, amelyben kendőzetlen őszinteséggel leírja: „Három fontos célt tűztem magam elé, és egyiket sem tudtam elérni”. Azért viszont, amit elért, igencsak rokonszenves módon köszönetet mond kollégáinak, államtitkárainak. Nem mindig világos, hogy mihez is járult hozzá ez a csapat, hiszen például A korszakváltás programja, az adórendszer átalakítása Csillag István személyes szellemi terméke, ő küzdött értük, s ő is bukott el.

Tovább

Tovább

TÉREY JÁNOS 1970–2019

Tovább

Tíz évvel ezelőtt, 2008. szeptember 15-én csődöt jelentett a világ egyik legnagyobb és legpatinásabb befektetési bankja, a Lehman Brothers. Bár akkor már egy éve gomolygott a pénzügyi válság, ez a nap fordulópont volt a válság történetében. A piaci pánik nem közvetlenül a Lehman összeomlásának másnapján tört ki, hanem mintegy két héttel később, amikor szeptember 29-én az amerikai a törvényhozás 2208:205 arányban elutasította a pénzügyminiszter által benyújtott 700 milliárdos mentőcsomagot, a TARP-ot. Hiába szavazták meg öt nappal később – a világméretű összeomlást, a kockázattól való menekülést már nem lehetett megállítani. A Lehman-lavina valójában ezen a szeptember végi napon kezdte maga alá temetni a pénzügyi világot és a sérülékenynek ítélt gazdaságokat.

Tovább

Mellár Tamás: Elvesztegetett évek. Progress könyvek, Noran Libro Kiadó, Budapest, 2018, 100 oldal, 2400 Ft

Több évtizedes gazdaságfilozófiai vitánkat most sem fogjuk tudni lezárni: Mellár Tamás évtizedek óta csökönyösen és következetesen hirdeti, hogy a főáramú közgazdaságtanból valamifajta szélsőségesen liberális gazdaságpolitika, magára hagyott és rosszul teljesítő gazdaság következik. Illúziókkal telve várta a második Orbán kormányt, amelyik hűen az általa hitt ideológiai alapvetéséhez, erős államot, nemzeti érdekvédelmet, a szegényeket felemelő nagyobb egyenlőséget volt hivatott elhozni. A könyv második része valójában ugyanolyan szomorú leszámolás saját illúzióival, mint a hatvanas-hetvenes években a kor marxistáinak rádöbbenése arra, hogy a „megvalósult szocializmusnak” vajmi kevés köze van a marxi ideológiai alapvetéshez. Mellár a gazdaság területeit sorra véve szembesíti saját magát és olvasóját a szomorú valósággal: az Orbán-korszak ideológiai lózungjai köszönő viszonyban sem álltak a megvalósított (gazdaság)politikával, legyen szó akár a nemzeti tőkésosztály védelméről, akár egyenlőségről, akár modernizációról, akár a „munka alapú társadalomról”.

Tovább

Izgalmas, új sorozatot ajánlunk figyelmébe: a Trollok harcát a magyar bankpiacon. Van itt minden: brutális küzdelmek és bájos bankárreggelik. Az első évad nagyjából a rendszerváltástól a legutóbbi kormányváltásig tartó időszak epizódjait tartalmazza, a második évad 2010-től máig tart, a harmadik évad eseményeit pedig izgatottan várjuk Olvasóinkkal együtt.

Tovább

Tovább

A globális pénzvilágról E. P. dramolettje kapcsán

Tovább

A függetlenség értelmezése és az összeesküvés-elmélet
Tovább
Élet és Irodalom 2024