Nyilas Atilla

Roberto Calasso: Ka. For­dí­tot­ta Lukácsi Margit. Polaris Könyv­kiadó, helymegjelölés nélkül, 2020, 490 oldal, 3950 Ft

A recenzens nem állítja, hogy meg tudja könnyíteni annak a könyvtárosnak a dolgát, akinek e könyv besorolása a feladata. El tudja képzelni a szépirodalmi és a vallástudományi művek között is. Van benne egy adag ismeretterjesztés, történetfoszlányok elevenednek meg a hindu mitológiából, amelyek szétválaszthatatlanul ölelkeznek az értelmező részekkel. E könyvnek, úgy látszik, a hindu mitológia nemcsak a tárgya, hanem a nyelve is; egy-egy szó, egy-egy félmondat vagy mondat erejéig ugyan mintha eltávolodna tőle, kinézne belőle, de csak azért, hogy a tekintet azután visszaforduljon, a gondolatmenet visszatérjen a tárgyalt rítusok rendjébe. Ha élhetek e képpel: tajték a hindu mitológia tengerének felszínén.

Tovább

Tovább

Tovább

Birtalan Ferenc: Akár egy etűd. Liget Műhely Alapítvány, Budapest, 2017, 90 oldal, 1800 Ft

Mégis milyen ez a költészet? E kötet alapján nem a kiemelkedő, nagy verseké, hanem a magas színvonalú építkezésé. Gyenge vers nincs is talán benne, és ez szerkesztőit, Levendel Júliát és Horgas Juditot is dicséri.

Alanyi költészet tárgyias stílusban. Fikció, de másféle fikció az, ha a szerző – hasonlatosan az álommunkához – a tapasztalatokat eltolja egymástól, és az is más, ha a fikcionalitás elsősorban a nyelvi megalkotottságban jelentkezik, ám a szerző arra törekszik, hogy ragaszkodjon a tényekhez, ahogyan azokat ő ismeri.

Tovább

Tovább

Tovább

B. Juhász Erzsébet: Mesék az éle­­temből

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább
Élet és Irodalom 2020