BENDA LÁSZLÓ

Tovább

„Történelmi megállapodásról” áradoztak a kimerült résztvevők. Huszonegy havi alkudozáson voltak túl. Tizenhárom esztendei mélyfagyasztás után olvadás kezdődhet Irán és a nagyvilág kapcsolatában. A több mint százoldalnyi, pontokba szedett joggyötrelem és az öt technikai melléklet lényege: az iráni atomfegyverkezést némiképp elhalasztották. Vagy nem. Márpedig történjék bárhogy, a történelem folytatódik.

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Amikor a jelenlegi pekingi pártfőtitkár-elnök elfoglalta posztjait, meghirdette a kommunisták élethalálharcát a korrupció ellen. Sokat idézett mondása szerint Hszi Csin-ping nem kíméli sem a magas rangú tigriseket, sem az alacsonyan szállingózó legyeket. A légycsapó kezdetben kis és középkáderek százezreire sújtott le. Az év első felében több mint 63 000 vizsgálatot tartottak. De a közelmúltban a rettegett tigrisek is a célkeresztbe kerültek.

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Bár a rendkívül fontos pártfórumnak még a helyszínét, egy zárt katonai protokollszállót is igyekeztek titokban tartani, világszerte óriási várakozás előzte meg a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságának négynapos plénumát. A Hszi Csin-ping főtitkár-elnök vezette hatalom jó előre meglebegtette: „sosem látott” útiterv elkészítésére készül. De hát volt már ilyen. Hogy mindebből mit ültetnek majd át a gyakorlatba, maholnap kiderül.

Tovább

Tovább

Tovább

A Koreai-félsziget a hidegháború kegyetlen lerakata. Északi felén az önmagát (és a kelet-európai rendszerváltásokat) rezzenetlenül túlélő kőkorszaki kommunista diktatúra a világ ötödik legnagyobb hadseregét tartja fönn. Mesterségesen izmozó politikai és katonai lépéseivel már legfőbb – vagy egyedüli – szövetségesét, Pekinget is magára haragítja. De vajon megállítható-e a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság kapujánál a történelem?

Tovább

Tovább

Tovább

2011-ben sorra tűntek le a diktátorok. Az év vége felé Kim Dzsong Il hagyta magára országát. Ám sehol sem sejlik föl érdemi demokratikus virradat, a legkevésbé Észak-Koreában, ahol mintegy rezzenetlenül folytatódik az első kommunista dinasztia harmadik nemzedékének uralma. Kim meghalt, éljen (egy újabb) Kim!

Tovább
Élet és Irodalom 2020