Felcsuti Péter

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Szemben azokkal, akik a gazdasági növekedés/fogyasztás megállítása mellett kardoskodnak, mások éppen a növekedés/fogyasztás elhúzódó leállása (secular stagnation) miatt aggódnak. Aggodalmaik oka, hogy a legutóbbi technikai forradalom (digitalizáció) nem fejti ki azt a húzóhatást a gazdaság és a termelékenység növekedésére, amit a korábbiak (gőz, vasút, robbanómotor, műanyagok) igen.

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Jószerivel másodlagos kérdés (bár általában egyébként természetesen nem az), hogy az Orbán-rezsim demokratikus eszközökkel leváltható vagy – ahogy sokan állítják – már nem. Ez a kérdés ugyanis mindaddig elméleti, amíg a demokratikus ellenzék teljesítménye a választók szemében érzékelhetően és fájóan elmarad az Fideszétől, amely az elmúlt két választáson „normálisan” is simán befutott volna.

Tovább

Azt állítom, hogy bár a magyar társadalom értékrendjében fellelhető anomáliák biztosan növelték a kudarc kockázatát, de az, hogy ez valójában bekövetkezett, a rendszerváltás utáni politikai elit – egy lehetséges ideálhoz, illetve minden jel szerint a környező országok elitjéhez képest – nagyon alacsony minőségével magyarázható.

Tovább

Tovább
Élet és Irodalom 2021