Pál Sándor Attila

Tovább

Tovább

Illés György: Szellemidézés – egy irodalmár emlékei. Kossuth Kiadó, Budapest, 2016. 240 oldal,2990 Ft

 A könyv a Prológust nem számítva (ami egy banális anekdota az Illés-Illyés nevek összetévesztéséről) három nagyobb egységből áll, melyek szinte mindegyikében jórészt rövid, 2-6 oldalas szövegek találhatók. Az első rész azApám emlékezete címet viseli, s ez képezné lényegében a kötet „húzófejezetét”. A központi figura, ahogyan a fülszöveg is sejteti, Illés Lajos, az Új Írás egykori szerkesztője, az édesapa. Igazán egy valóságos főhősről és csodálatos kalandjairól van szó: kedves kis mesék formájában szabályos történeteket kapunk, megmosolyogtató párbeszédekkel, Kormos Istvánról, a kismedve-gyerekekről, mesét az „öregről”, Nagy Imréről és Rákosi 400-as listájáról, a természetesen imádnivaló pofa Tersánszkyról és Berda Józsefről, és így tovább.

 

Tovább

Győrffy Ákos: A hegyi füzet. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2016. 80 oldal, 2490 Ft

Tovább

Ketten egy új könyvről - Oravecz Imre: Távozó fa. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2015. 196 oldal, 2990 Ft

A kötet nem ejt zavarba, ellenben földbe döngöl. Súlyponti része az első három ciklus, a Téli éjszaka, aHelyreállítás és a Távozó fa, melyekben szinte kivétel nélkül az őszi vagy téli (szajlai) táj, az öregségtapasztalat, a hívogató vagy lassan érkező halál, a hétköznapok sorról-sorra koppanó, szenvtelenségében letaglózó lírája helyezkedik el, mint egy fényképalbum darabjai.

Tovább

(A vers olvasásához, kérjük, fizessen elő!)

Tovább

(A vers olvasásához, kérjük, fizessen elő!)

Tovább

(A vers olvasásához, kérjük, fizessen elő!)

Tovább

R25. A rendszerváltás után szüle­tett generáció a magyar lírában. Szer­kesz­tette és az előszót írta Áfra Já­nos. JAK-füzetek, JAK–Prae.hu, Bu­da­pest, 2015. 170 oldal, 2500 Ft

Tovább
Élet és Irodalom 2021