Bíró-Balogh Tamás

Tovább

Radnóti Miklós életrajzának kutatói és a szegedi helytörténet is úgy tudja, hogy a költő 1939. február 5-én járt utoljára egykori egyetemi városában, amikor is az ötvenéves Sík Sándort köszöntötték. Péter László Radnótival foglalkozó kötetének [Radnóti] Szegedi évei dátumokban című kronológiájában kiemelten – kurzívval jelölve – meg is jegyzi e dátum kapcsán: „Ekkor jár utoljára Szegeden” (Péter László: Radnóti Miklós. Válogatott írások. Szeged, 2009. 251.). És valóban, eddig semmi jel nem utalt ennek ellenkezőjére. 

Tovább

Lipton Antal élete eddigi legfontosabb fellépésére készült. Kerekasztal-beszélgetésre hívták a fővárosba, neves szaktekintélyek közé ülhet majd le, egy régi, patinás kávéházban. Vidéki embernek ez nagy megtiszteltetés, útiköltség-térítést is kap.

Kávét főzött, nagy gonddal megborotválkozott és felöltözött, előző este már nem evett. Egyik cipőjén a fűző két szára nem egyformán hosszú volt, a szép masniért addig ügyetlenkedett vele, hogy két görcsre kötötte véletlenül. És hiába kelt két órával a vonat indulása előtt, biztos volt benne, hogy le fogja késni. Most ez a pertli, aztán vagy lerobban, vagy egy halálba induló elkeseredett férfi éppen az ő villamosát találja meg.

Tovább

Tovább

A hatvanéves Lengyel Andrásnak


A százhuszonöt éve született Kosztolányi Dezső ünneplésének legjelentősebb eseménye a kritikai kiadás megindulása lesz. A sorozat két vezetője Szegedy-Maszák Mihály és Veres András, a munkaközösség legalább harminc főt számlál, egyetemi tanároktól az egyetemi hallgatókig. Évek óta folynak a háttérmunkálatok, a szövegfeltáró kubikolás, de a látványos mutatványok eddigi elmaradása többeket megtévesztett. Mára azonban megjelent, mintegy a sorozat hírnökeként, a Kosztolányi Dezső napilapokban és folyóiratokban megjelent írásainak jegyzéke bibliográfiai sorozat első két kötete, Arany Zsuzsanna szerkesztésében, a Ráció kiadásában (de a könyvek paradox módon könyvárusítási forgalomba nem kerültek). Az idei év elején két új honlap is indult: egy informatív a kritikai kiadásról (kosztolanyioldal.hu) és egy interaktív a kultuszról (kosztolanyidezsoter.blog.hu).

Tovább
Élet és Irodalom 2024