GERVAI ANDRÁS

Kaján Tibor: Élet - Művészet

Tovább

Tovább

Tovább

Martin Pollack: Galícia. Utazás egy eltűnt világban. Fordította Halasi Zoltán

Tovább

Császtvay Tünde: Éjjeli lepkevadászat. Bordélyvilág a történeti Magyarországon

Tovább

Menyhárt Jenő: Az agitátor

Tovább

„Jókai Évá"-t (a továbbiakban: „Jókai") titkos megbízottként (tmb) 1977. szeptember 8-án szervezi be - „hazafias alapon, gyors módszerrel" - a Békés Megyei Rendőrkapitányság III/III. osztályának őrnagya, Bor Imre.1 Húszéves, a békéscsabai Jókai Színházban dolgozik, a színházi titkár titkárnőjeként, vagyis gyakorlatilag gépírónőként. Történetünk idején, 1979-ben a dolgozók esti gimnáziumának negyedik osztályába jár. Bár 1986 közepéig áll kapcsolatban az állambiztonsággal, tanulóévei - az első három-négy év (1978-1981) - és tevékenysége fénykora egybeesik, ekkor születik legtöbb jelentése. Lelkiismeretes munkájának, jó megfigyelőkészségének, füleseinek s néhány önálló kezdeményezésének „köszönhetően" többen is élvezhetik a III/III. tartós figyelmét, és megtapasztalhatják a hatalom retorzióját (lásd ÉS, 2009/14., ápr 3.: Egy besúgó tanulóévei I. - Piti játszmák).

Tovább

„Vörös hajú, nagy keblű, kellemesen kacér, feltűnően jó nő, akinek behízelgő modora volt, s közszeretetnek örvendett" - így emlékszik egykori kolléganőjére Nagy András László, a Békés megyei Jókai Színház egykori főrendezője.1 Hősnőnk húszéves, a színház titkárságán dolgozik, amikor 1977. szeptember 8-án a Békés megyei Rendőrkapitányság III/III. osztályának őrnagya, Bor Imre beszervezi őt - „hazafias alapon, gyors módszerrel" - „Jókai Éva" fedőnéven, titkos megbízottként.2 Tanulékony „diák" lehet, mert 1981-ben egy megfigyeltje a háta mögött a következőképpen vélekedik róla: „(...) ez mindent tud, de semmit nem mond, és mindent szeretne tudni, amit mi beszélünk..."
Tovább

Tovább

Tovább

• Miloš Forman-Jan Novák: Fordulatok. Emlékirataim. Fordította Juhász Katalin és Juhász László

Tovább

Egyre többet tudunk a Kádár-rendszerről, s mégis: keveset. Valahogy éppen az egyik legfontosabb lényegi sajátosságát, megalkuvásra, öncenzúrára, kettős beszédre és kettős tudatra épülő amorfságát, ellentmondásos természetét nehéz megragadni. A nagy egész működtetése és működtetői, a nagyhatalmi, politikai, gazdasági összefüggések megvilágítása s a struktúrák leírása mellett azért is jár haszonnal a mindennapok faggatása, mert a szocialista diktatúrák a kultúra, a magánélet, az életmód területein (is) új normákat, értékeket és magatartásmintákat kívántak elterjeszteni.

Tovább

Hétköznapok a szocialista Magyarországon

Tovább

Tovább

Tovább

XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál - Első alkalommal találnak az ÉS olvasói könyvkritikai mellékletet a lapban a könyvfesztivál alkalmából. Ezen a héten a szokásos könyvkritika rovatunk és ez a melléklet is a kortárs világirodalomnak azokról a műveiről szól, melyek fordításait a kiadók a könyvfesztiválon kínálják majd az olvasóknak. Mellékletünk tizennégy kritikát tartalmaz tizenhat friss kötetről, könyvkritika rovatunk további nyolc könyvet szemléz a könyvfesztivál kínálatából. A fesztivál díszvendége Bret Easton Ellis, aki tegnap vette át a Budapest Nagydíjat. Az ő könyveiről olvashatnak a lap 25. oldalán található Ex libris rovatban, és a díjátadáson elmondott laudációval indul ez a melléklet. A fesztivál idei díszvendég országa Kína. Ez alkalomból több tucat kínai tárgyú kötet jelenik meg. Mellékletünkben hat, kínai szerzők által jegyzett, illetve kínai tárgyú kötetről olvashatnak kritikát, köztük a 2000-ben Nobel-díjat kapott Gao Xingjian Lélek-hegy című regényéről. Mostanra készült el Ingo Schulze Új életek című regényének magyar kiadása, ez alkalomból a szerző is itt van. Ezt a kötetet választottuk az ÉS könyvének a könyvfesztivál apropójából. Jelentős sikerre számíthat Robert Menasse Kiűzetés a pokolból című regénye is, melyről a Követési távolság rovatunkban olvashatnak e heti számunk 24. oldalán (Menasse is a fesztivál vendége). Az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján részt vevő szerzők közül kettőnek jelent meg most magyarul kötete (Anna Maria Mäki finn írónőnek és Filip Florian román írónak), ezek egyikéről, Filip Florian Kisujjak című regényéről magyar elsőkönyves kollégája írt kritikát mellékletünkbe. A több száz könyv közül csak néhányra tudtuk felhívni a figyelmet. A továbbiakból szokásunk szerint hétről hétre válogatunk.

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább
Élet és Irodalom 2021