Sinkó István

(Konok Tamás és Vásárhelyi Tamás Tér–Mozgás–Játék című kiállítása július 12-ig látható a Deák 17 Galériában.)

A Színterek, a Csíkos-kék és vörös piramisképek mintha Konok folytonos térdimenziók utáni vágyának új leképeződései lennének. A finomra hangolt vonalstruktúrák, a szinte sgraffitoszerű karcos, érdes felületek is jelen vannak, talán most még letisztultabban. S ebbe a világba érkezik játékosan komoly múzeumpedagógiai attitűdjével Vásárhelyi Tamás.  Szeretné a maga és a nézők számára még közelebb hozni, értelmezni, megfejteni a Konok képek titkait. A finom egyensúly(talanságok), a majdnem kimozduló kompozíciók Vásárhelyi keze alatt billegő ingákká, súllyal bíró, megmászható konstrukciókká válnak.

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

(Zoltai Bea kiállítása a Pannonia Reformata Múzeumban, Pápán szeptember 30-ig látható.)

Tovább

(Chilf Mária, Tranker Kata, Iski Kocsis Tibor és Gerber Pál kiállítása a Viltin Galériában április 13-ig látható.)

 

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

(Göbölyös Luca Árnyékutazó Shanghaiban című kiállítása február 8-ig látható a 2B Galériában.)

Tovább

Tovább

(Rejtett történetek – az életreform-mozgalmak és a művészetek. Műcsarnok, megtekinthető 2019. január 20-ig.)

Tovább

Tovább

 (A Leonardo da Vinci és a budapesti Lovas című kiállítás 2019. január 6-ig látható.)

Tovább

Tovább

Tovább

(Rákóczy Gizella emlékkiállítása az Új Budapest Galériában november 18-ig látható.)

Rákóczy Gizella a szinte sehová sem sorolható és sehová sem tartozó művészek egyike volt, saját útját meglehetős magányosan járta be. Néhány jelentős kiállítást azért tudhatott a magáénak (Műcsarnok, Fúga, Budapest Galéria, Győr), ám szerepe, megbecsültsége jóval kisebb volt annál az életműnél, amelyet az Új Budapest Galériában Zsikla Mónika gondos rendezésében láthat a látogató.

Tovább

(Lossonczy Tamás, Szabados Árpád és David Stuart Sutherland kiállítása a Rugógyár Galériában október 30-ig látható.)

Oldott, vidám perceket szerez nézőinek, a galéria látogatóinak Iványi-Bitter Brigitta, galériavezető az Innen és Túl című csoportos kiállítással. Három művész, két magyar és egy angol festő munkáit hozta egy nevezőre. Megtalálta bennük a közös érdeklődés, a közös szín és formavilág és a közös derűs életszemlélet azon pontjait, mely egységes egésszé tette e tárlaton kiállított anyagukat. Egyben sikeresen mutatta fel a nem geometrikus absztrakt –Szabadosnál és Lossonczynál inkább az organikus kifejezést használnám - derűs, vidám, oldott szemléletét. Olyan stílusjegyekkel felruházott anyagot lát a néző, mely elsősorban a húszas - negyvenes évek nyugat-európai forma kereséseiben eredeztethetőek. A szerves és szervetlen világ elemei a világos-sötét tört és lokálszínek együttesen merész használata, a vonal és folt kapcsolatrendszere, a szabad és geometrikus elemek egy képen belüli váltakozása mikró- és makró kozmikus világokat mutat fel.

Tovább
Élet és Irodalom 2022