Váradi András

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Baráti noszogatásra nekiálltam, hogy összeszedjek néhány, a koronavírus-megbetegedéssel kapcsolatos fontos tudnivalót. Az eredeti, naponta frissülő levélfolyamot egybegyúrtam, megkurtítottam, így genezisének bája elveszett, de az információ megmaradt. Egyúttal felhívom a figyelmet az általános tudnivalók leghasználhatóbb tárházára (koronavirus-kisokos.eu), amelyet – legnagyobb büszkeségemre – fiatal kutatókollégáim szerkesztenek, és amely az MTA honlapjára is kikerült.

Tovább

Tovább

Tovább

Így is, úgy is lenyomják a torkán. Mármint a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) torkán a kormány, pontosabban az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM, a továbbiakban minisztérium) átalakítási, finanszírozási koncepcióját. A koncepció – amelynek lényegét alább írom le – egyesek szerint az MTA megregulázása (deresre húzásása), amelynek mozgatórugója az autonóm intézmények lerombolásának szándéka. Mások szerint pedig épp ellenkezőleg, a koncepció az MTA és a magyar tudomány javát szolgálja. Magánfelmérésem szerint a tudományos életben az egyesek alkotják az elsöprő többséget.

De nézzük meg, hogyan működik az Akadémia, és mi az az új koncepció, amellyel a kormány néhány hónapja előállt.

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Két fiatal természettudós egy-egy munkájának az elemzésére vállalkozom. Mindkettő a kémia és a fizika egy-egy speciális határterületén mozog.

Tovább

Két író beszélget. Az egyikük lehet irodalmár. Leírják, kötetbe szerkesztve kiadják, rendszerint óriá­si a siker. Mert az ilyen könyvek jók. Ezeket szokás beszélgetőkönyveknek hívni. A közelmúlt egyik slágere Parti Nagy hosszú, évtizedeket átívelő beszélgetése Réz Pállal (Bokáig pezsgőben). De gondolhatunk a Költő disznózsírból című kötetre, itt is Parti Nagy kérdez és Tolnai Ottó válaszol. Vagy a régi kedvenc, a Szentkuthy Miklóssal folytatott, szinte végtelenített csevej, amit  Kabdebó Lórántnak köszönhetünk (Frivolítások és hitvallások). A sor természetesen folytatható.

Tovább

Tovább
Élet és Irodalom 2021