Simonovits András

Ben S. Bernanke: Volt merszünk cselekedni. Emlékirat egy válságról és utóéletéről. Fordította Felcsuti Péter. Napvilág Kiadó, Budapest, 2017, 551 oldal, 5900 Ft

A nagy visszaesés és a könyv problémaköre nagyon egyszerűen megfogalmazható. Túlzottan kockázatkedvelő hitelezők (bankok és egyéb pénzügyi intézmények stb.) és hitelfelvevők (vállalatok és fogyasztók) olyan pénzügyi szerződéseket kötöttek egyre nagyobb mértékben, amelyek előbb-utóbb teljesíthetetlenné váltak. Szemléletesen: a hitelbuborék kipukkadt. Mit tehet ilyenkor egy központi bank és a pénzügyi kormányzat, különösen akkor, ha egy olyan nagy és fontos országból indult a válság, mint az Egyesült Államok? Hagyja a vétkeseket megbűnhődni, vagy avatkozzék közbe, még ha ezzel részben mentesíti is a bűnösöket a felelősségük alól? Bernanke és társai szerencsénkre az utóbbi utat választották: mertek cselekedni.

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Ha a dolgok így mennek tovább, akkor a jelenlegi politikai hatalom – átmeneti sikerei ellenére – akár évtizedekig vezetheti nagyon rossz irányba az országot, ezért mindent meg kell tenni a minél hamarabbi, akár 2018-as kormányváltásért. A mai demokratikus ellenzék azonban (a Jobbikról nem szólok) képtelen megmutatni a kivezető utat, különösen a gazdaság területén. 

Tovább

Egy demokrácia azért is működhet jobban, mint egy diktatúra, mert a megfelelő keretek között versengő pártok és híveik nyilvánosan megvitatják az ország előtt álló problémákat. Egy jól működő demokráciában a kormány egy előre láthatóan hibás döntés hibás voltának kiderülte után nem védekezhet azzal, nem tudhatta előre, hogy rossz döntést hozott, mert a mindenkori ellenzék már előre megmondta, hogy e döntés hibás. A mi illiberális demokráciánk rosszul működik, és sok előre láthatóan rossz döntést hoz. Ebben az írásban ezt próbálom példákon igazolni.

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább
Élet és Irodalom 2024