Földvári Zsuzsa

Elkobozni politikusi mobiltelefonokat, meneszteni beépített funkcionáriusokat, szüntelenül tájékoztatni a közvéleményt. Ezekkel a módszerekkel próbálja ledolgozni kormánykoalíciós hátrányát a demokráciát védelmező, támadásba lendült osztrák zöld párt.

Tovább

Elvette a „béke szigete” illúziót Ausztriától a november eleji bécsi terroristamerénylet, amelyről mindmáig nem tudni biztosan, hogy egyetlen fiatalember ámokfutása volt-e, vagy a számkivetett párhuzamos társadalom több tagjának gyilkos akciója.

Tovább

Magabiztos sikerrel erősítette meg a bécsi polgármester a szo­ciál­de­mok­raták vezető pozícióját a vasárnapi helyhatósági választáson. A politikailag régimódinak tartott Michael Ludwig kényelmesen válogat a lehetséges koalíciós partnerek között, az országos pártvezér megfejtené a győzelem titkát.

Tovább

Ki védi meg katonai erővel a semleges Ausztriát, ha nem saját maga? Csökken a jelentősége a hagyományos haderőnek a kormányzó Néppárt szerint, az ellenzék viszont a nemzeti identitás őrzőjét látja a honvédelemben.

Tovább

Szigorúsággal, engedményekkel, látványos gesztusokkal, remek szervezéssel irányítja a koronavírussal szembeni ellenállást az osztrák kancellár. A legjobb európai egészségügyi rendszerrel megáldott Ausztriában Sebastian Kurznak sikerült országos összefogást teremtenie.

Tovább

Két hónapja működik Ausztriában a néppárti–zöld kormánykoalíció, az országos kormányzási tapasztalattal nem rendelkező környezetvédők próbálnak önálló kezdeményezésekkel felzárkózni a rutinos ifjú keresztényekhez.

Tovább

Merőben eltérő nézetű és stílusú pártok – a kereszténydemokraták és a zöldek – próbálnak kormányt alakítani Ausztriában. Közel húsz éve egyszer már tárgyalóasztalhoz ültek, ám akkor nem tudtak egyezségre jutni. Ma viszont nagyobb a félelem a klímaválságtól s a migrációtól. De talán egymástól is.

Tovább

Biztosnak tűnik a befutó, és a további sorrend is átlátható a szeptember végi osztrák parlamenti választásokon. Izgalomra azonban van ok bőven, kiszámíthatatlan, ki kivel tud majd kormányt alakítani, s ezzel milyen irányba terelik Ausztriát.

Tovább

Az államrend válságává fajult Ausztriában a Szabadságpárt (FPÖ) vezetőjének lépre csalását bemutató videó nyilvánosságra hozatala. A felvétel kétéves, mindmáig nem tudni, ki készítette. A politikust kinyírták ugyan vele, de hogy radikális pártját is megingatták-e, azt ma még nem tudni.

Tovább

Beindult az uniós választási kampány Ausztriában. A csodagyerek kereszténydemokrata kancellár pártjától győzelem várható. Az uniót tagadó szélsőjobboldal heccháborút kezdett, a szociáldemokraták a fogyatkozó szociális vívmányok védelmét hirdetik.

Tovább

Ausztriában 65 év gyakorlatát megszüntetve már az idén sem lesz evangélikus vallási ünnepnap a nagypéntek. Két hónap alatt egy ártatlan kezdeményezésből – uniós segítséggel – országos vihar támadt.

Tovább

A világ egyik legerősebb igazságszűrő berendezésével rendelkező német hetilap, a Spiegel sztárriporteréről derült ki, hogy éveken át mondanivalójához igazította a valóságot, ha a stílus szerinte úgy kívánta. Története a fake news, a hamis hírek elleni harc fontosságát helyezi új megvilágításba.

Tovább

Tovább

A szokásos hivatali átadás ceremóniáját felrúgva lemondott pártelnökségéről Christian Kern, az ellenzéki Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöke, utóda, egy politikai tapasztalatokkal alig rendelkező orvosnő, Pamela Rendi-Wagner, a régi baloldali értékek feltámasztásával akarja visszaszerezni pártja egykori vezető szerepét.

Tovább

Tovább

A hatalmat akarta átvenni vagy a róla készült iratokat megszerezni a szélsőséges Osztrák Szabadságpárt (FPÖ)? A február végi történetet bogozva látható, mennyire veszélyes, ha egyetlen politikai csoport kezébe kerül egy ország teljes fegyveres ereje.

Tovább

Tovább

Ausztriában a kormányfő elrendelte egy volt diákokból álló rasszista szélsőjobboldali szervezet feloszlatását, hogy ezzel próbálja megállítani a külföldön újra fellobbant „Ausztria fasiszta” előítéletet. Kommentátorok találgatják, meddig hajlandóak a kormánykoalíciós partnerpárt, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetői játszani a megtért bárány szerepét.

Tovább

Próbálják kormányát külföldön szeretni! Ezt tekintette eddigi legfontosabb marketingmunkájának a karácsony előtt felesküdött osztrák koa­líció néppárti kancellárja, aki beemelte a hatalomba a szélsőjobbot. De úgy látszik, Sebastian Kurz túl sok engedményt tett szabadságpárti szövetségesének, átengedve neki az ország fegyveres szervezetének teljes ellenőrzését.

Tovább

A szélsőjobboldali szabadságpárttal (FPÖ) kezd koa­líciós tárgyalásokat az előrehozott választásokon győztes osztrák néppárt (ÖVP). Az osztrák közvélemény, a sajtó, a politológusok egyaránt azt nyomozzák, mennyi a hasonlóság a régi és az új FPÖ között, történt-e finomodás a 2000-ben még nyíltan neofasisztának tartott pártban, szalonképesebb viselkedése valódi változást jelez-e, vagy csak alakoskodásról van szó.

Tovább
Élet és Irodalom 2021