Kelecsényi László

Tovább

Tovább

Tovább

A mozgókép kezdetben nem volt más, mint egy jól formált epizód. Aki fillérjeit dobálta a kukucskáló dobozba, hogy a megmozduló kép mámorát élvezze, nem látott maga előtt semmilyen történetet. Később, a kávéházakban kifeszített vásznakon sebtében összeütött, látványos történetfoszlányok peregtek. Lumière-ék első képkockái a való élet egy-egy apró mozzanatát rögzítették, dokumentálták. Az első magyar film, A tánc is epizódok füzéréből állt: különböző népek táncait illusztrálták a felvevőgép elé álló színészek.

Tovább

 A mostanában százéves ÖrkényIstvánegyik halhatatlan egypercesében a magyar író különböző időszakokban született dedikációiban felvonul történelmünk. Így vagy úgy minden író ajánlásai belevilágítanak a korba, amikor papírra kerültek, és árulkodnak a szerző viszonyáról azokhoz, kiknek a bejegyzése szól.

Ottlik Géza első önálló kötete 1957-ben jelent meg. A Hajnali háztetőket két év múlva követte a fő műnek tekintett Iskola a határon. Az írójuk ekkor már betöltötte negyvenhetedik (!) évét. Bevallása szerint mintegy háromszáz példányt küldött szét, határokon belül és túl a kőszegi cőgeráj regényéből.

Tovább

(Filozófiaóra a hetvenes évek elején) Szinte a pad alatt járt körbe a téglapiros kötet. Benne a ceruzával aláhúzott sorok. Csoportunk irodalmára hozta be az egyetemi szemináriumra. Nem akartunk hinni a szemünknek.
Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Ketten egy új könyvről - Bikácsy Gergely: Saját Róma. Áron Kiadó, Budapest, 2006. 317 oldal, 2680 Ft

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

(Pastiche)

Tovább

Tovább

Tovább
Élet és Irodalom 2024