Széky János

Tovább

Tovább

Amikor Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nemrég felköszöntötte dr. Boross Pétert nyolcvanötödik születésnapja alkalmából, a közszolgálati média hangsúlyozta a volt miniszterelnök 1956-os érdemeit és későbbi megpróbáltatásait is: „A Budapesti Forradalmi Bizottság és az Értelmiségi Forradalmi Tanács tagja volt. 1957-ben letartóztatták, majd internálták.” Eörsi László, az 56-os Intézet kutatója erre megjegyezte – egyelőre a Facebook­on –, hogy „Budapesti Forradalmi Bizottság” nevű szervezetről több évtizedes kutatás során sem hallott, és tudomása szerint Boross az Értelmiségi Forradalmi Tanácsnak sem volt tagja. Olyan dokumentum sem került elő, amely letartóztatását vagy internálását bizonyítaná. De hozzátehetjük: nem ez az egyetlen eset, amikor a jobboldali elit tagjai bizonyíthatatlan állításokat tesznek 56-os tevékenységükről, és nemcsak az életrajzokban fordulnak elő vélhető vagy tényleges valótlanságok, hanem a forradalom egésze is mindinkább áldozata lesz a történelemhamisításoknak.

Tovább

Tovább

Egy nap se kellett hozzá, és megszólalt a Külügyminisztérium is a Băsescu-nyilatkozat ügyében. Bukaresti nagykövetünk elsütötte az ilyenkor esedékes patronokat. („Magyarország az építő párbeszédre és az együttműködésre törekszik ebben a kérdésben is” – oszt melyikben nem a baltás gyilkos átadásától az Unió lemoszkvázásáig?)

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Május elején az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága közreadta jelentéstervezetét az alapvető jogok magyarországi helyzetéről. Az előadó Rui Tavares portugál író, történész, publicista volt, a Zöldek/Európai Szabad Szövetség nevű frakció tagja. A rendkívül alapos előtanulmányok és viták után megfogalmazott szövegben a magyar kormány természetesen rengeteg kifogásolnivalót talált. Ehhez képest a budapesti Külügyminisztérium gyors válasza sem mentes a hibáktól.

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Ketten egy új könyvről - Ungváry Krisztián: A Horthy-rendszer mérlege. Diszkrimináció, szociálpolitika és antiszemitizmus Magyarországon. Jelenkor Kiadó, Pécs, 2012. 649 oldal, 3750 Ft

Tovább

Tovább
Élet és Irodalom 2020