Branczeiz Anna

Csiffáry Gabriella: „Magyarázom a bizonyítványom...” Híres magyarok az iskolában. Corvina Kiadó, Bu­dapest, 2017, 478 oldal, 4990 Ft

A „Magyarázom a bizonyítványom…” című kötet társadalom- és kultúrtörténeti szempontból egyaránt számottevő és gazdag gyűjtemény, amelynek jelentőségéhez nem férhet kétség. Már csak azért sem, mert Arany János, Karinthy Frigyes, Weöres Sándor, Kabos Gyula, Tolnay Klári, Munkácsy Mihály vagy Feszty Árpád mellett olyan alkotók is szerepelnek benne, mint például Herczeg Ferenc, Bródy Sándor, Hajnóczy Péter, Bilicsi Tivadar, Feleki Kamill, Mednyánszky László vagy Kondor Béla.

Tovább

Kováts Kriszta–Nyáry Krisztián: Játékok és szerelmek. Corvina Kiadó, Budapest, 2017, 120 oldal + CD, 3490 Ft

Előre kell bocsátani, a kötet olvasgatása közben nem érdemes elidőzni Fábri Péter dalszövegeinél. Olvasva ugyanis néha csapnivaló verseknek tűnnek, még ha némelyik zene nélkül is magával ragad és dúdolásra késztet, nyilvánvalóan éneklésre és hallgatásra szánták őket. Ugyanakkor ezek a dalok alapozzák meg a hangulatot és szolgálnak apropóul a kötet történeteinek, amelyek a XIX-XX. századi társadalom- és kultúrtörténet néhány méltán hírhedt és híres figuráját elevenítik fel.

Tovább

Berczeller Imre: Radnóti Miklós

Radnóti Miklós összegyűjtött versei

Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni: Napló 1935–1946, I–II.

Bíró-Balogh Tamás: Könyvvel üzenek néked

Tovább

Garaczi László: Plazmabál. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2016, 70 oldal, 2490 Ft

Ezek a versek egy felnőtt gyerek versei. Gyerekkorunk mondókái, dalocskái jutnak eszünkbe. Mintha Weöres Sándor kortársiasított Bóbitája lenne a Plazmabál. „Bekapcsolom a gépemet, / ziregjen, zörögjön, / letöltöm az ímélemet, / csiregjen, csörögjön” – így indul a kötet, amit aztán valamiért végigéneklünk, néha fennhangon: „Azt mondják a Bendegúzra, / hogy szüleit rendre nyúzza. / Mivel nyúzza a szüléket? / Kér egy tévékészüléket.” (Bendegúz) „Rímhányás” à la Garaczi. „A nadrágját elhagyta, / megfázott a giliszta.” (A giliszta nadrágja) Egyébként a Plazmabál nem kifejezetten gyerekverses kötet, de mivel mégis csak egy gyerek írta (legyen az akármilyen felnőtt), vannak benne olyan versek, amelyeket igazi gyerekeknek is olvashatunk.

Tovább

Krähling Edit (szerk.): Árnyékban éles fény vagy. A Radnóti házaspár fényképei. Jaffa Kiadó, Budapest, 2016, 375 oldal, 7990 Ft

A fényképek elrendezése kronológiai sorrendet követ, a 11 fejezet pedig egy-egy fordulópontot jelez Radnóti és Fanni életében. Külön egységet alkotnak például a diákkor és az egyetem évei, a nászútról és a házasságról készült fotók, emellett az újratemetésről készült felvételek és az abdai tömegsírból előkerült képek is helyet kaptak a kötetben. A fejezetek előtt rövid életrajzi összefoglalók segítik az olvasót. A tagoltság ellenére mégis olyan, mintha egy régi diafilmet néznénk végig arról, hogyan cseperedik vonzó fiatalemberré és csinos hölggyé két bájos gyerek, s hogyan jut el egy szinte mesebelinek tűnő élet a tragédiáig.

Tovább

Balogh Ádám: Nyers

Hyross Ferenc: Tömegvonzás

Nagy Kata: Inkognitóablak

Purosz Leonidasz: A városnak meg kell épülnie

Tovább

Fráter Zoltán: Magyar irodalom fiataloknak. Amit az iskolában nem tanítanak. Holnap Kiadó, Budapest, 2016. 152 oldal, 2900 Ft

Tovább

Pallag Zoltán: Noir. JAK–Prae.hu, Budapest, 2014. 55 oldal, 2000 Ft

Tovább

Szinte már közhelyes megállapítás, mégis szép, hogy beszélhetünk kultúrák közötti párbeszédről. Goethe világirodalomról alkotott felfogása szerint például léteznek olyan művek, amelyek átlépik nyelvek és kultúrák határait, hogy más országokban, más kultúráknál is olvasóközönségre találjanak. Mégis vannak olyan kultúrák, amelyek inkább irányadónak bizonyulnak, és amelyek egy kulturális jelenséget sok más mellett azért is vesznek át, mert illeszkedik kultúrájukhoz, vagy kultúrájukhoz tudják azt alakítani.

Tovább
Élet és Irodalom 2024