Várhegyi Éva

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Idén ünnepli húszéves jubileumát a kétszintű magyar bankrendszer. A tábor többi országától eltérően nálunk már a rendszerváltást megelőzően elkülönült a jegybank és a kereskedelmi bankszektor, és kialakult az önálló üzleti bankok strukturált rendszere. A nyolcvanas évek pénzintézet-alapításaival megkezdett reformfolyamatot 1987. január elsején koronázták meg azzal, hogy a tervgazdaság adekvát intézményét, a monobankrendszert megtestesítő MNB-ből önálló kereskedelmi bankként leválasztották a hitelező részlegeket.

Tovább

Martin József Péter és Vajda Éva észrevételeire

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Ne menjünk el méltó megemlékezés nélkül egy örvendetes esemény mellett! Történelmi pillanatot élhettünk meg két nappal az államalapítás ünnepe után: a jegybank elnöke és a pénzügyminiszter együttesen deklarálta, hogy karnyújtásnyira vagyunk a Kánaántól. 2006 szilveszterén lezárul az infláció leszorításának gyötrelmes, majd' három évtizedes időszaka, és beköszönt az árstabilitás korszaka, amikor évente legfeljebb háromszázalékos drágulással kell szembenéznünk. Három éven belül beléphetünk az euróövezet előszobájába, az ERM II. keresztnevű árfolyamrendszerbe, ahol - jó esetben - már csak két évig kell fegyelmezetten ücsörögnünk, hogy labilis forintunkat lecseréljük a biztonságosabb euróra.

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Egy éve alakult meg a "nemzeti közép demokratikus koalíciója", amely gazdaságpolitikájában "jóléti rendszerváltást" hirdetett. Ezt kettős fordulattal kívánta megvalósítani: egyfelől a paternalista, beavatkozó állam leépítésével, másfelől a szociális feszültségek feloldásával; a két vállalás összhangjának megteremtésére pedig az öngondoskodásra ösztönző rendszerek kiépítése szolgált volna. Ez lett volna a liberális és konzervatív értékeket is magába olvasztó, modern szociáldemokrácia gazdaságpolitikai magja, amely az MSZP programjának eszmei hátterét jelentette.

Tovább

Tovább

Hat évet és ötvenkét napot húzott le a szűk sávos csúszó árfolyamrendszer. A Bokros-csomagként híressé vált stabilizációs program legtovább működő eleme volt. Míg kezdetben mindenki üdvözölte a hiteles gazdaságpolitikát feltételező és a költségvetést fegyelmező árfolyamrendszert, pár évvel később már sokan feszegették a szűk lebegési sáv okozta rugalmatlanság káros hatásait. A változtatás lehetőségét azonban átmenetileg aláásta az ázsiai, majd az oroszországi pénzügyi válság. Az MNB végül tavaly nyáron látta elérkezettnek az időt a rugalmasság növelésére, de az akkori pénzügyminiszter ezt megvétózta. Most viszont új, jegybankelnöki pozíciójában mégiscsak meglépte azt, amit elődjének nem engedett.
Tovább
Élet és Irodalom 2021