Tóth Gábor Attila

Ketten egy új könyvről – Kis János: Alkotmányos demokrácia. Régebbi és újabb közelítések. Kalligram Kiadó, Budapest 2019, 576 oldal, 5990 Ft

Kis János elsősorban a kapitalizmus diszfunkcióit okolja a liberális demokrácia válságáért. Megemlíti, hogy ahhoz fogható átalakulásnak kell végbemennie, amit anno a jóléti állam bevezetése hozott, de nem tárgyalja az okokat és a kiút lehetőségeit. Az intézményes megújulás is homályban van még. A szerző a képviseleti hatalomgyakorlás elsődlegessége és a törvények alkotmányossági kontrollja mellett érvel, de viszonylag tág teret hagy a közvetlen néprészvétel kiegészítő formáinak, és arra is céloz, hogy az alkotmányossági kontrollt nem feltétlenül kell bíróságnak végeznie.

A kötet nagy összegző mű. A valóság horizontján azonban egyelőre nem a liberális demokrácia újabb virágzása tűnik fel, hanem annak az ellentéte, amit Kis János képvisel.

Tovább

Szűcs László Gergely: A kommunikatív hatalom és az emberi jogok

Kenedi János: Hálózati munkára nem alkalmas

Nádasdy Ádám: A vastagbőrű mimóza

A szabadság színes ceruzái

Tovább

Tovább

Anette E. Dumbach–Jud Newborn: Sophie Scholl és a Fehér Rózsa

Demszky Gábor: Elveszett szabadság

Földes Anita: Átéltem egy évszázadot

Várady Tibor: Zoknik a csilláron, életek hajszálon

Tovább

Az ÉS könyve szeptemberben - Kis János: Az összetorlódott idő. Politikai írások, 1992–2013. Kalligram Kiadó, Pozsony, 2013. 632 oldal, 3900 Ft

Tovább

A jövő héten jelenik meg a Central European University Press gondozásában a Constitution for a Disunited Nation, On Hungary’s 2011 Fundamental Law című kötet, amely 17 szerzőtől 13 tanulmányt és mellékletként számos jogi dokumentumot közöl.

Tovább

Tovább

Tovább

Antiliberális egység jött létre a politikai szólásszabadság ügyében. A szakirodalomban és a publicisztikában elterjedt az a felfogás, hogy a gyűlöletbeszéd eddigi jogi megítélése tévút. Úgymond a doktriner liberális szemlélet is felelős a közállapotok romlásáért, a közbeszéd színvonalának hanyatlásáért és a terjedő erőszakért. A szólásszabadság indokolatlan előnyt élvez a közösségek méltóságának védelmével szemben. Ezért a törvények és a precedensek felülvizsgálatával vagy akár az alkotmány módosításával is érvényre kell juttatni a közösségi célokat a gyűlöletbeszéd ellenében.

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

A húszéves köztársaság alkotmánya szakadatlan kérdések forrása. Meddig terjed a köztársasági elnök hatásköre? Betilthatja-e a parlament a gyalázkodó beszédet? Egyenlő jogvédelem jár-e a romáknak? Az ilyen ügyekben akkor igazodhatunk el, ha ismerjük az alkotmány szövegét, tudjuk, miként érthetők meg az elvont rendelkezések, és tisztában vagyunk azzal, hogy egyáltalán mire szolgál az alkotmány. Május második felében az Osiris Kiadónál jelenik meg Tóth Gábor Attila Túl a szövegen. Értekezés a magyar alkotmányról című könyve, amely párhuzamosan vizsgálja az alkotmány tartalmát és értelmezésének módszertanát. A szerző célja, hogy új megvilágításba kerüljön az alkotmány morális természete. A kötet zárófejezetéből közlünk egy részletet.
Tovább

Tovább

Tovább

Tovább
Élet és Irodalom 2024