Benczi Boglárka

Philip Roth: Nemezis. Fordította Nemes Anna. 21. Század Kiadó, Budapest, 2019, 287 oldal, 3290 Ft

A regény fő vonulata látszólag egy reményteljes élet széthullása, mely a Heine-Medine-kór nyomán szerveződve sorsszerűen csakis negatív kimenetelű lehet, valójában azonban egy magasabb rendű kérdést boncolgat: mi a hit? Hihetünk-e olyan felsőbb erőben, amely gyerekeket szólít magához? A nősülni készülő fiatal Buckyt barátnője a hegyekbe hívja, ahol gyermektábort vezethetne, otthagyhatná a pusztító járványt, néhány óra, és fellélegezhetne. Bucky a nagybetűs történelemből kimarad, és bár menteni akarja a gyerekeket, erre nincs módja, tehát ezen a másik szintéren sem válhat hőssé.

Tovább

Kiss Judit Ágnes: Bűbájoskönyv. Athenaeum Kiadó, Budapest, 2019, 288 oldal, 3999 Ft

A könyv finom női bölcsességek tára, mondókák, hiedelmek, ráolvasások gyűjteménye. Megtudjuk, hogy mire jó a fekete kakas, és hogyan lehet befolyásolni azt, hogy mennyit tojjanak a tyúkok. Megismerjük a lidérceket, és képet kapunk a modern boszorkányokról is. Érdekesek a különböző hiedelmekről szóló részek, a Luca székéhez kapcsolódó babonák és azok a hiedelmek, amelyek a boszorkánysághoz féligazságokként rögzültek. Egyfajta hagyományőrzés, amit a szerző elénk tár, de úgy, hogy saját családjaink történeteit hozzátéve majd ezeket mi is továbbadhassuk. A táj, ahol felnőttünk, talán ma már urbanizálódott, talán ma már nem tudunk saját kertet művelni, de mindig megkereshetjük a módját annak, hogy közelebb kerüljünk a gyökereinkhez.

Tovább

Hidas Judit: Boldogság tízezer kilométerre. Kalligram Kiadó, Bu­­da­pest, 2019, 256 oldal, 3500 Ft

Nagyjából húsz évet látunk Anna életéből, és csak egyvalami közös a húszas és a negyvenes Annában: a mártíromság. Hajtja a megfelelési vágy, minden cselekedetét az a kérdés irányítja, hogy vajon hogyan látják őt mások. Ha hibázik, nem tudja, mi a teendő, hacsak az nem, hogy mindenkit hibásnak lát, saját magán kívül. A főhős személyiségfejlődése elmarad, bár várjuk az áttörést, ez nem történik meg. Pontosan ugyanolyan a könyv utolsó lapján, mint amilyen az első oldalon volt. Nagyon kevés az önreflexió, minden kijelentésében áldozatnak tekinti magát, aki a környezete miatt szenved, holott egyértelmű, hogy a környezete szenved tőle. Nagyon nehéz azonban teljes egészében együtt érezni Annával, igazi antipatikus hős, és bár negatív tulajdonságaiból nem egyet felismerek önmagamban is, ezeken én bűntudattal és a jóvátételen gondolkodva próbálok változtatni. De Anna nem.

Tovább

Agnès Karinthi: Testvérlélek. Noran Libro, Budapest, 2019, 230 oldal, 3490 Ft

Sejteni lehet azonban, hogy valami lappang a háttérben, az akarva vagy akaratlanul jelen lévő feszültség arra enged következtetni, hogy van valami családi titok egészen mélyen. Aztán egy ponton végre nekilódul a könyv, a sok nem-történés után most hirtelen túl sok minden történik és megkapjuk a hiányzó információkat. Hozzávetőlegesen harminc oldal alatt kiderül, hogy Philippe megfékezhetetlen. Anne szakít vele, de ő ezt nem tűri el, megpofozza, megerőszakolja, majd megöli. Várható volt, hogy ez fog történni.

Tovább

Kováts Judit: Hazátlanok. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2019, 403 oldal, 3999 Ft

Kováts történeti hűséggel ír, nem csoda, hiszen korábban történész-levéltárosként dolgozott. Tételesen bemutatja a németek elleni rendeleteket, a tömeggyilkosságokat, melyeket a csehszlovák hadsereg követett el. Sorra vesz minden megaláztatást, olyan, mintha ő is – és áltata az olvasó is – átélte volna mindezt, mégis hiányzik valami. A regény vállaltan optimista, erre utal a könyv elején a mottó is, hogy a mélység után el lehet még jutni a magasba is, de hiányzik a főhős személyiségfejlődése, hiányzik az átmenet a jó módban élő, majd a latrina mögött guberáló kislány közt. A bujkálás, majd a fogság ideje alatt is a szerelem ad erőt Lillinek, gondolatait nagyrészt ez tölti ki, ami nem meglepő, lévén fiatal. De már-már nonszensz, hogy milyen gyorsan adaptálódik elkeserítő helyzetéhez. Nem ismerjük meg a főhős lelki folyamatainak egészét, a történeti hűség tárgyilagosságával íródott a könyv, Kováts nem csak az eseményekről ír tudósítás-szerűen, hanem a szereplőit is ezzel a módszerrel formálja meg. Lehetne ez egy lelkileg megtört, kényszerűségből gyorsan felnövő lány története, de humora és jellemének gyermeki, játékos jegyei ehhez megint csak nem illeszkednek.

Tovább

Ferdinandy György: Fekete ka­rá­csony. Magyar Napló Kiadó, Bu­da­pest, 2016, 203 oldal, 2500 Ft

A Fekete karácsony szereplői is hazavágynak, akkor is, ha Ausztriában jobb, akkor is, ha nyitva a határ, és menni lehet bárhová. A novelláskötet nem csupán ’56-ról szól, hanem arról, hogy kinek mit jelentett ’56, ki hogyan élte meg, ki ment, ki maradt, illetve arról, hogy hogyan teltek az azt követő évek, évtizedek. A könyv főszereplőjének, Yurinak számolnia kell azzal, hogy idegen asszony lesz a felesége, a gyermekei nem tudnak majd magyarul, nekik már nem lesznek közös gyökereik, mert ő kiesett a hazából, a gyereknek pedig más lesz a haza.

Tovább

Vámos Miklós: Álmaimban valahol. Európa Könyvkiadó, Budapest, 2016, 529 oldal, 3990 Ft

Szereplői olyan negyvenen túli férfiak és nők, akik nagyjából már mindent elértek, amit az élet nekik nyújthat, az életük szélesen kivájt mederben halad, nem sok esély nyílik már arra, hogy innen kitekintsenek, vagy új utat válasszanak. Pontosan ezért motoszkál bennük valami, újdonságra vágynak, valamilyen szenvedélyre, hobbira, amit csupán önmagukért űzhetnek. Egyesek teniszezni kezdenek, mások barkácsolnak vagy sütnek-főznek. De vajon sikerül kiteljesedniük?

Tovább

Horváth Péter: Szerelem első vérig

Kelecsényi László: A megkerülhetetlen nem

Háy János: Házasságon innen és túl

Kovács Lajos: Drága szerelmem...

Tovább

Kántor Lajos: F-elszámolás. Kalligram Kiadó, Pozsony, 2015. 131 oldal,2700 Ft

Tovább

Stephen King: Rémálmok bazára. Fordította: Bartók Imre, Berta Ádám, Bihari György, Hegyi Pál, Szántó Judit, Totth Benedek. Európa Könyvkiadó, Budapest, 2016. 726 oldal, 3990 Ft

Tovább

Patrick Modiano: Hogy el ne tévedj. Fordította Takács M. József. Tarandus Kiadó, Győr, 2015. 163 oldal, 2490 Ft

Tovább

Ioana Pârvulescu: Az élet pénteken kezdődik. Fordította Koszta Gabriella. Typotex Kiadó, Budapest, 2015. 320 oldal, 3200 Ft

Tovább

Láng Orsolya: Tejszobor. Erdélyi Híradó Kiadó, Kolozsvár, Fiatal Írók Szövetsége, Budapest 2015. 155 oldal, 29 lej

Tovább

Jon Fosse: Trilógia. Fordította A. Dobos Éva. Kalligram, Pozsony, 2015. 132 oldal, 2900 Ft

Tovább

Kurt Vonnegut: Éden a folyónál. Fordította Szántó György Tibor. Helikon Kiadó, Budapest, 2014. 203 oldal,2990 Ft

Tovább

Arne Svingen: Magas Cé és Jobbhorog

Guus Kuijer: Minden dolgok könyve

Sally Gardner: A Hold legsötétebb oldala

Sarah Cohen-Scali: Max

Tovább

Kelecsényi László: Emléked leszek. Noran Libro Kiadó, Bu­da­pest, 2014. 200 oldal, 2800 Ft

Tovább

David Foenkinos: Nathalie második élete. Fordította N. Kiss Zsuzsa. Európa Könyvkiadó, Budapest, 2014. 212 oldal,2320 Ft

Tovább

Esze Dóra: Tiszta Pierre. Ken­ter­beveri mesék. Kalligram Kiadó, Po­zsony, 2013. 305 oldal, 2900 Ft

Tovább

Anoni Mara: Bűn vagy bűnhődés. Noran Libro Kiadó, Budapest, 2013. 279 oldal,2990 Ft

Tovább
Élet és Irodalom 2020