Láng Eszter

Géczi János: Az utolsó rózsához. Kalligram Kiadó, Budapest, 2023,  158 oldal, 3500 Ft

Forgatom a kötetet, ízlelgetem Géczi múltból előbukkanó emlékeit, járok vele a könyv lapjain, mégsem vele, talán egy másik helyen s egy másik időben, ízlelgetem az igéket, fő- és mellékneveket, na meg a rózsákat, és nemcsak amaz utolsót.  És az almát, amely egyszerre „bágyadt fényű, fahéjfoltos”, „dűnei homok hőse” és szívós húsú, halovány fényű, amilyen a korai délelőtt”, attól függően, hogy ki nézi, miközben „egyre több lesz a megíratlan jelen”. Az olvasó együtt bolyong a költő lírai énjével a Makirina-öbölben –, mert persze itt is összefutunk.

Tovább

Petőcz András: A folyó felett – Összegyűjtött versek.  Napkút Kiadó, Budapest, 2023, 1152 oldal, 5776 Ft

A kötet tehát az életmű szintézise. Rávilágít a szerző tudatos építkezésére, az alkotói útnak a következetességére. Egyszerűségre törekvő, hol lírai, hol drámai hangvétele, az ember esendőségének és kiszolgáltatottságának, a világ bonyolultságának és szépségének felmutatása, az emberi lét tragikus felhangjai mind-mind az életmű gazdagságát és a személyesség, a közvetlenség hitelességét támasztják alá.

Tovább

Turczi István – Vásárhelyi Antal: Kettős látás. Magyar P.E.N. Club, Budapest, 2022, 84 oldal, 2490 Ft

„Ha elfogadod, hogy az ismétlődés a változás memóriája, képessé válhatsz ritmizálni megfigyeléseid” – mondja Turczi. Nézem Vásárhelyi grafikáját, ahol két oldalon szimmetrikusan lépcsők futnak fel egy majdnem-rózsaablakhoz, amely három-, négy- és sokszögekből épül, akár valami isteni trónus, mégis, mintha emlékeinket parcellázná, és figyelek közben a metronómra (Turczi), ki ne essek a ritmusból.

Tovább

Petőcz András: A visszaforgatott idő. Tiszatáj Könyvek, Szeged, 2019, 120 oldal, 2950 Ft

Az egész kötetre jellemző egyfajta meditatív, filozofikus, egyben összegző hangvétel. A részcímek egy körforgás elemeiként is tekinthetők: Kivonulok, Boldog, magányos szöveg, Az idő visszaforgatása, 10 koan Tandorinak, A csend súlya. És mindben történetek, játékok, emlékek, vágy az elmúlt, a már nem elérhető után. Kivonulni a világból, „hol indulat és gyűlölet lángol”, egy másik világba, amelyet Arany János, Ady Endre, József Attila tenne barátságossá. Hommage-versek ezek a nagy elődöknek, és a nyelvi készségek felmutatása egyúttal.

Tovább

Onagy Zoltán: Zsámboki szerető. Regény
Tovább

Onagy Zoltán: Cerinka - Egy háborús csecsemőgyilkosság hiteles krónikája

Tovább

Tovább
Élet és Irodalom 2024