Demény Péter

Jász Attila: Belső árnyék. Kortárs Kiadó, Budapest, 2013. 136 oldal,2200 Ft

Tovább

Király László: Készülődés Pazs­gába. Orpheusz Kiadó, Budapest 2013. 136 oldal,3000 Ft

Tovább

Térey János: Moll. Libri Kiadó, Bu­­da­pest, 2013. 140 oldal, 1990 Ft

Tovább

Az ÉS könyve áprilisban - Gabriela Adameşteanu: Futó viszony. Fordította Koszta Gabriella. Európa Könyvkiadó, Budapest, 2013. 446 oldal, 3400 Ft

Tovább

Tovább

Piero Bianconi: Családfa

Gerhard Meier: Holtak szigete

Urs Widmer: A kék szifon

Arnon Grunberg: Tirza

Tovább

Szabó Róbert Csaba: Fekete Dacia. Erdélyi rémtörténetek. Libri Kiadó, Budapest, 2012. 212 oldal,2990 Ft

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Író az, aki a periférián van. Per definitionem ott, s nem máshol, kicsit se bennebb, pláne nem a középen. Író az, aki keres, aki nem ott keres, ahol mások találnak, aki inkább hiszi, hogy a Canon egy fénymásoló, mint hogy bármi fontosat jelentene. Néhány éve Bodor Ádám a Látó Irodalmi Színpad vendége volt, akkor mondta: „A centrum a perifériában van, nem lehet máshol. Számomra a centrum - periféria. A magány például a világ közepe." „Kit érdekelnek a polgárok - engem nem" - írja Háy János is A Gézagyerek fülszövegében.
Tovább

Tovább

Tovább

„Hiába fogalmazták meg és íratták alá \'68-ban a romániai magyar írókkal az »egységes haza, egységes irodalom« tézisét, megizzadt az, akinek a kölcsönhatások előszámlálását rótták ki hazafias penzumként. (Legfeljebb fényképeket szedhetett elő, Szinaján nyaraló magyar és román írók családias összeölelkezéséről.)" Valahányszor a román és a magyar irodalom közötti viszonyról, az ide-oda fordításokról, az írók közötti barátságról és a fennmaradt fordítókról gondolkodom, mindig eszembe jutnak Láng Zsolt szavai, fényes iróniája - most főleg azért, mert a mi portánk előtt szeretnék sepregetni. Az ideológiák, bárkihez tartoznának is, nem segítenek semmin.

Tovább

Gergely Tamás: Torokcsavar

Tovább

Az ÉS könyve áprilisban - Gabriela Adameșteanu: Az elveszett délelőtt. Fordította Koszta Gabriella. Európa Könyvkiadó, Budapest, 2010. 596 oldal, 3600 Ft

Tovább

Egész úton hazafelé - „Az utazás kettős irányának és mozgásának értelme semmi egyéb, minthogy minden visszatérjen, és minden elmaradjon" - mondja ki a szentenciát Papp András elbeszélője. Ő, Bozsik Péter és Demény Péter az ÉS felkérésére „elindult haza". Ha van olyan, hogy otthon, és maradt még ott valami abból, ami az elbeszélő fejében van. Utazások térben és időben olyan különös helyek felé, ahonnan hiába jövünk el, egy részünk mindenképpen ott marad.
Tovább

Szilágyi István: Bolygó tüzek. Novellák, elbeszélések

Tovább

Tovább
Élet és Irodalom 2020