Csabai László

Tovább

Tovább

Tovább

A hőség fehéren csillogtatja a macskakövet, megfonnyasztja az ecetfák leveleit, felkunkorítja az első szabad választás plakátjait. Meggyűrődik a parlamentbe törekvők homloka. De a Sztankov-rezidencia ölnyi vályogfalai mögött kellemes hűvösség honol. Mintha a robosztus ónémet bútorok sugároznák, melyeket Sztankov Dimitár 1912-es Nyárligetre érkezésekor vásárolt. Barnult horgolások vannak rajta és a sok törölgetéstől kifakult nippek.

Korhadó fa, dagadó kenyér, öreges vizelet, izzadtság meg keleti csemege szülte mély, édes illat terjeng. A magyarok szultánkenyérnek, a macedónok, így Sztankovék is, lokumnak hívják a dohányzóasztalon zöld szemekkel mosolygó ánizsos, rózsavizes süteményt. 

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Mi, tirpákok 
TEMATIKUS PRÓZA-ÖSSZEÁLLÍTÁS

Nyírségi mondatok: Krúdy, Móricz, ízek: húsvéti rozmaring, öhön és olyan szentenciák, mint hogy „ha Nyíregyházán fúj a szél, akkor ott fúj". Antal, Csabai és Gerliczki, három nyírségi szerző, felültek a Vörös postakocsira, és körbenéztek a saját házuk táján. Az ÉS összeállítása a nyíregyházi Vidor Fesztivál idején jelenik meg.

Tovább

Tovább
Élet és Irodalom 2024