György Péter

Auerbach alapproblémája tehát „mindössze annyi, hogy mi történik az emberrel, ha megölték a szüleit, és ő mégsem úgy él és ítél, mint egy árva. Árva volt a szó jogi értelmében, de nem a múlt, hanem a kiismerhetetlen jövő, a folyamatos új

Tovább

A kiállítás nagyon alaposan és világosan számol be Kazovszkij szexuális identitásának sajátosságairól, azaz a férfi és női szerep, a nemi, biológiai adottságok, a vágyak, társadalmi normák és szerepek közi viszonyrendszer bonyolultságáról.  Fontos tény, hogy mindez olyan korban jutott ki, amely igen intoleráns volt mindazzal, ami ő lehetett, lenni kívánhatott, minek megfelelően Kazovszkij automatikusan a szubkultúrák néma szabadságának gettójába kényszerült.

Tovább

Tovább

A budai Vár nem lehet a történetvesztett illuzionista hazugság tere, amely lehetetlenné teszi, hogy az új nemzedékek visszaemlékezzenek arra, milyen sors jutott elődeiknek.

Tovább

Tovább

Ki halkan, ki hangosan, ki gátlásokkal, ki büszke daccal, egyikünk rémülten, másikunk teoretikusnak vélt hisztériával, különböző nyelveken, de gyakran ugyanazt kérdi egymástól sok európai mifelénk. Hogy mi lesz ennek a vége. Pontosabban mi lesz, ha nem lesz vége, ha csak jönnek feltartóztathatatlanul, mint ezekben a hetekben, ismeretlen emberek, olyan országokból, amelyekről hallomásból tudunk csak pár dolgot. Mintha épp az ellenkezője történne annak, amitől Kavafisz ismert, A barbárokra várva című versében félt. Mi lesz velünk barbárok nélkül, mi lesz, ha nem jönnek?

Tovább

Tovább

Tovább

(Plakát-álmok 1910–1920, Nemzeti Múzeum, megtekinthető október 18-ig.)

Tovább

Tovább

(OFF-Biennále)

Tovább

Tovább

Tovább

(Vajda Júlia életműkiállítása, Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, Győr, megtekinthető február elsejéig)

Tovább

Tovább

Tovább

(Az Anarchia. Utópia. Forradalom című kiállítás a Ludwig Múzeumban 2015. január 4-ig tekinthető meg.)

Tovább

Tovább

Tovább

(Labirintus, a MAOE kiállítása Szent­endrén)

Tovább
Élet és Irodalom 2021