Dobozi István

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

A koronavírus-járvány feje tejére állította az amerikai elnökválasztást is. Hetekkel ezelőtt még úgy látszott, hogy Donald Trump – mint a legtöbb második ciklusért induló amerikai elnök – könnyedén újrázhat majd novemberben. A járvány miatt azonban Trump Joe Bidennél sokkal veszélyesebb ellenféllel találta magát szembe: Természetanyával. Ki áll nyerésre?

Tovább

Kétéves a Donald Trump által kirobbantott vámháború, amely máris számottevő kárt okozott a közvetlenül érintett országokban, de a világgazdaságban is a beruházások, a nemzetközi kereskedelem, a gazdasági növekedés visszavetésén és a szabályokon nyugvó multilaterális kereskedelmi rendszer rombolásán keresztül. Van-e észszerű oka, hiteles nemzetgazdasági alapja Washington erőszakos nyomáspolitikájának, amelynek célkeresztjébe azok az országok – Kína, Japán, Kanada, Mexikó, Dél-Korea és az Európai Unió – kerültek, amelyekkel szemben Amerikának méretes kereskedelmi deficitje van? Függetlenül attól, hogy globális stratégiai riválisról vagy éppen közeli szövetségesről van szó. Könnyen megnyerhető-e ez a háború, ahogy az amerikai elnök magabiztosan állítja? Az éleződő globális stratégiai rivalizálás közepette lehet-e tartós kereskedelmi enyhülés Washington és Peking között? Tud-e Európa jól parírozni Washington ellen a küszöbön álló kereskedelmi összecsapásban?

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

A 2016-os elnökválasztás idején a gazdasági ragadozóként, Amerika megerőszakolójaként beállított Kína Donald Trump egyik leghatásosabb kampányfogása volt. A Peking elleni kereskedelmi háború azonban láthatóan kudarcot vallott. A már javában zajló 2020-as elnökválasztási küzdelemben a „demokratikus szocializmus” rémével való ijesztgetés lesz Trump egyik sarkalatos témája. Az erősen balra tolódott demokraták tálcán kínáltak fel számára egy potenciálisan hatásos kampányfegyvert. Tud-e Trump élni ezzel a lehetőséggel a 2020‑as újrázáshoz?

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább
Élet és Irodalom 2020