Szlukovényi Katalin

 – Jössz a tüntetésre? – kérdezi Tibor, amikor a tanszéki szobába lépek. A fénymásoló mellett áll, vár, míg a gép egyik identikus lapot a másik után köpi ki. Ő még a korábbi generáció: handoutokon osztja ki a kurzusleírást meg az órai olvasmányt. Én már csak kicsapom a felhőbe a cuccost, aztán a diákok nézhetik a telefonjukon – azt, vagy az Instát, én ugyan nem fogom a hátuk mögé lopózva ellenőrizni a képernyőjüket, tanár vagyok, nem rendőr. Amúgy nem szokott problémám lenni vele, hogy óra közben elkalandoznának: már a gimis gyakorló tanításom végén megdicsért a vezetőtanárom, hogy azért nincsenek fegyelmezési gondjaim, mert úgy meghajtom az osztályt, mint a Singer varrógépet, nem jut idejük marhulni.

– Esélytelen, hogy kijussak – válaszolom, és berakom a terem kulcsát a közös fiókba. Három dupla órát tartottam egyhuzamban, ilyenkor már embernek se hívnak. – Cikkhatáridőm van, és egy szerkesztést is le kell adnom még a héten. Pedig fontos lenne. Ebbe így beledöglünk.

– A habilitáció? – kérdezi Tibor együttérzően.

Tovább

Végül csak találtunk egy szerelőt, aki hajlandó volt kijönni. Lekapta a fedőlapot, kért egy porszívót a férjemtől, hogy kitakarítsa a kazán belét, én meg visszamentem dolgozni a konyhába. Egy óra múlva gyanús lett a nagy csönd. Kinéztem a fürdőszobába, hát ezek ketten még mindig ott támasztották az ajtófélfát. Az örök életről beszélgettek. A szerelő azt magyarázta, hogy a járvány meg a háború együtt biztos jele annak, hogy nyakunkon az Armageddon, és jobban tesszük, ha üstöllést megtérünk Jézushoz, biztos, ami sicher. A férjem hithű ateista, de nem mert neki nyíltan ellentmondani, mert tartott tőle, hogy a fickó berág, és otthagyja nekünk a kazánt félig kibelezve. Kénytelen voltam közbeszólni, hogy az irodalomtörténet a középkor óta tele van apokaliptikus jelekkel, nekem elhiheti, ma délután is ezt tanítom, indulás előtt viszont le kell zuhanyoznom, úgyhogy lesz szíves visszacsavarozni a fedőlapot. És mosolyogtam, kedvesen, nőből. Ez valamit átpöccintett a fickóban, mert két perc alatt befejezte a munkát. Búcsúzásnál még fölvetette, hogy érdemes volna kicserélni az elektronikát, plusz harmincötezerért megcsinálja, de valahogy nem szavaztunk neki bizalmat.

Maradt tehát az akadozó meleg víz és a pöccintgetések. Igazából az egész kazánt le kellene cserélni, szerelőt is azért találunk olyan nehezen, mert ez egy ősrégi típus, de valami EU-s jogszabály miatt újonnan már csak zárt égésterű kazánt lehet beszerelni, az állítólag másfél millió forint. Hát mikor lesz nekünk másfél millió forintunk két egyetemi fizetésből?

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

(A vers olvasásához, kérjük, fizessen elő!)

Tovább

Tovább

Tovább

A vers olvasásához, kérjük, fizessen elő!

Tovább

A vers olvasásához, kérjük, fizessen elő!

Tovább

A vers olvasásához, kérjük, fizessen elő!

Tovább

A vers olvasásához, kérjük, fizessen elő!

Tovább

A vers olvasásához, kérjük, fizessen elő!

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább
Élet és Irodalom 2024