Patak Márta

Itt jó lesz!, állítottam meg Ralfot közvetlenül a Duna-partra vezető ösvény előtt. Ralf kiszállt, kivette a terepjáróból a hátizsákját, maga elé tartotta, egy pillanatig nézte, mintha a mintás szövet kockáit tanulmányozná rajta, majd elindult vele lefelé, egészen a víz széléig. Egy darabig követtem, de nem mentem utána, hátha egyedül akar maradni a gondolataival. Visszafordultam, behunytam a szememet, hátamat nekivetettem egy fűzfának, és élveztem, ahogy a késő őszi nap melegíti az arcomat, közben hallgattam, ahogy Ralf talpa alatt roszog a kavics, miközben lefele tart. Kellemetlen járni ezeken a nagy kavicsokon, már sokszor kipróbáltam, alacsony vízállásnál tulajdonképpen a folyómederben gyalogol az ember. Most is ez van, már legalább augusztus óta ilyen kicsi a Duna, nem is nagyon közlekednek a teherszállítók.

Tovább

Katalintól kezdve disznóvágásos időszak következett, január végi hideg, fagyott, reggelente deresre fehéredett a fákon az a néhány szál maradék levél, és a ködön áttörő első napsugarak melege kevés volt hozzá, hogy olvadni kezdjen. Csak déltájban oszlott föl teljesen a köd, akkorra olvad a dér is, csöpögött a levelekről, mintha esne, és én az iskolaablakon kifelé bámultam, behúztam a nyakamat, mintha pont a sálam meg a kabátom gallérja közé esett volna egy cseppje. Néztem az udvaron árválkodó csenevész jegenyefát, most látszott csak, mennyire magányos, nem elég, hogy egyedül van, így a levelei nélkül még ványadtabbnak látszik. Bámultam a széncinegéket, amint gondosan körbejárják, ide-oda tekingetnek, bekukkantanak minden lehetséges helyre, ahol megbújhat egy-egy szunnyadó rovar.

Tovább

Akarsz szexképeket nézni?,  Nagymari választ se várt, már indult volna a szobájukba a dobozért, amikor beléptem. Ugyanazzal a hangsúllyal, mintha azt kérdezné, hogy kérek-e túrós palacsintát vagy rakott krumplit, mert mindig mindennel megkínált, amin megakadt náluk a szemem.

Egy pillanatra azért megtorpant, mert látta rajtam, hogy elfehéredek, döbbenetemben szólni se tudok, csak kapkodom a levegőt, tiltakozni sincs erőm.

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább
Élet és Irodalom 2019