Sinkó István

Tovább

Tovább

Tovább

(Rácmolnár Sándor és Wechter Ákos kiállítása a Bartók32 Galéria és Kultúrtérben február 11-ig látható.)

Rácmolnár Sándor és Wechter Ákos olyasmire vállalkozik, ami a képzőművészet történetében nem túl gyakori tematika: a hívságos világ bajairól és azok okairól szórakoztató képi csevejt folytat. Bosch és Brue­ghel talán, vagy Daumier és Georg Grosz lehetnek az ősszülők. De a példák nem igazán helytállóak. Az ő társadalomról képben kifejezett vallomásuk a karikatúra és szatíra eszközeivel él. Realisták a maguk módján, az ábrázolásban is és a tematikában is. Rácmolnár és Wechter fabulákban beszél (rajzol, fest).

Tovább

Tovább

 (Barabás Márton kiállítása a Műcsarnokban február 13-ig látható.)

A műcsarnokbeli kiállítás persze sok egyéb, Barabást érdeklő kérdésre is igyekszik választ adni a művek segítségével. A néha műegyüttescsoportokba is rendezett interieur egyszerre mutatja a vonalat szobrászi eszközökkel kifejezni kívánó, szalagmotívumot is használó virtuóz szobrászt, a festett síkplasztikáit dekorativitássá nemesítő festőmestert, a zongorakalapácsokat majdnem mobilszobrokká alakító hangszerkészítőt és a látványos pannókat (Tatabánya, Ferihegyi repülőtér) alkotó murális művészt. Gazdag, szinte áttekinthetetlenül gazdag anyag, számos apróbb-nagyobb örömteli meglepetéssel.

Tovább

(A kiállítás november 27-ig látható a Széphárom kiállítóteremben.)

Órák, régi kacatok, az elmúlás termékei. Kollázsok, melyekben óraszerkezeteket vélünk felfedezni (talán e műfajban ezek a legizgalmasabb darabjai a tárlatnak), majd az idő mú­lá­sa, a megkövült idő grafikai jellé átalakított emlékei. A nagyterem túlsó falán már ez az „időutazás” átalakul a fent jelzett Zárványlét sorozat festményei­vé. A 2021-ben készült erősen nyers, expresszív munkák a bezáródást, a szobák ablakaiba szoruló alakokat, embereket jelenítik meg. Nyugtalan ecsetvonásokkal és a színfoltokon belül felbukkanó finom faktúrákkal.

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

 (Orbán Előd kiállítása a Viltin Galériá­ban szeptember 11-ig látható.)

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

 (Nádas Alexandra kiállítása az Ady25 Galériában augusztus 20-ig látható.)

Tovább

Tovább

Tovább

 (Buczkó György és Záborszky Gábor Küldjük a frigyládát című közös tárlata a Fugában június 28-ig látható.)

Tovább
Élet és Irodalom 2024