Balázs Gábor

Tovább

Tovább

Ketten egy új könyvről - Yuval Noah Harari: Homo Deus. A holnap rövid története. Fordította Torma Péter.  Animus Kiadó, Budapest, 2017, 368 oldal, 4980 Ft

A szakértői olvasóknak éppen azt kellene belátniuk, ami általában nehezen megy nekik: ha valaki egy adott tudományterület terminus technikusokkal teletűzdelt, mesterségesen létrehozott szakzsargont beszélő pár száz emberénél szélesebb körhöz akar szólni, akkor mondandóját érdemes közérthetően megfogalmaznia.

Harari könyvei elsősorban pedagógiai célt szolgálnak: a széles olvasóközönséget arra buzdítják, hogy ismerje meg az emberi faj nem távoli jövőjének kevésbé ismert alapkérdéseit. Ezzel párhuzamosan Harari másik – egyelőre kevés sikerrel kecsegtető – pedagógia projektje az, hogy megpróbálja lebontani a társadalom- és bölcsésztudományok, illetve a természettudományok közé emelt falat. Ez utóbbi cél érdekében azt teszi, amit kevesen: a biológia és más természettudományok eredményeit felhasználva ír az emberről, a történelemről, a filozófiáról.

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább
Élet és Irodalom 2024