Morvay Péter

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Prága  nemrég stratégiai partnerségi megállapodást írt alá Pekinggel, és Kína komoly befektetéseget ígért Csehországnak. Persze csak akkor, ha jól viseli magát. Kína a gyanú szerint komoly pénzekkel készül támogatni Zeman következő elnöki újraválasztási kampányát is.

Tovább

Tovább

A radikális nacionalista Szlovák Nemzeti Párt (SNS), amely egyébként a jobboldali koalícióhoz is kellett volna, már az első hétvégén kijelentette, hogy Ficót részesíti előnyben. A Híd és a Sieť, mintha csak erre az ürügyre várna, azonnal bejelentette, hogy ugyancsak tárgyalni fog a Smerrel a kormányalakításról.

Tovább

Tovább

Két hete még úgy látszott, a jövő szombati szlovákiai parlamenti választások előtt egyetlen lényeges kérdés maradt nyitva: képes lesz‑e ismét egypárti kormányt alakítani Robert Fico; vagy pártja, a Smer kevesebb szavazatot kap, mint négy éve, és szüksége lesz koalíciós partnerre. Az utolsó két hét közvélemény-kutatásai némileg árnyalták a képet. Továbbra sem kétséges, ki nyeri a választásokat. Hogy ki alakít kormányt, az már nem ilyen egyértelmű.

Tovább

„Ficóék számítása bejött, a Smer népszerűsége ismét növekszik. Megkönnyíti a dolgát, hogy a menekültellenes politika az országban alig talál komolyabb kritikára. A ritka kivételek közé tartozik a média és a civil szféra egy része, Andrej Kiska államfő, valamint részben a másik magyar párt, a Most–Híd.”

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább
Élet és Irodalom 2024