Spiró György

Tovább

Tovább

Tovább

Tanár úr kérem

Tematikus próza

A Petőfi Irodalmi Múzeum rendhagyó programmal búcsúztatta a Számadás a tálentomról című Karinthy-kiállítást. Az Így írtok ti, a Nem mondhatom el senkinek, az Utazás a koponyám körül Kosztolányi szeretetteljes túlzását is igazolja: „Ez a marha volt közöttünk az egyetlen zseni”. Kovács Ida és Horváth Csaba szervezésében kortárs írók fogalmazták újra a Tanár úr kérem néhány fejezetét. A szerzők parafrázisai hol a felnőttkor megbocsátó visszatekintésével idézték fel a mindannyiunkban megbújó kisdiákot, hol a léthelyzetté általánosodó iskolai hierarchiát nevettették ki, bár ebben az esetben messze nem az önfeledt jókedv volt az elsődleges. Az írásokat a PIM később önálló kiadványként is meg fogja jelentetni. 

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

KERTÉSZ 80 - Fiktív interjúk, esszék, próza - Kertész Imrét Kertész Imrével. Borbély Szilárd, Grendel Lajos, Láng Zsolt és Spiró György a Nobel-díjas író mondatait, bekezdéseit használta, épített rájuk és/vagy köréjük új szöveget - az ÉS felkérésére. Esterházy Péter, Nádas Péter és Visky András írásai mellett ezzel az összeállítással köszöntjük a 80 éves Kertész Imrét. 
Tovább

Sokat tépelődtem, hogyan biztosítsak magamnak időt, hogy íróvá lehessek.

Úgy gondoltam, hogy a tehetség csak kis részben adottság kérdése, valójában a munka, a gyakorlás, a rossz művek tömegének legyártása hozza meg, mert annyit tanul az ember a saját kárán, annyi zsákutcába megy bele, hogy előbb-utóbb járható utcát is talál; ebben bíztam, mert a rosszabbnál rosszabb írásaimat nézve másban nem bízhattam. Időt kell nyernem valamiképpen, amíg tehetségessé kalapálom magam, így gondoltam akkoriban. Férfi voltam már, huszonnyolc éves, az előző évben halt meg az apám, első gyarló regényem a kiadóban hevert a cenzúra engedélyére várva.

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

PALLÁDIUM-DÍJ 2007 - A Palládium Alapítvány idei díjazottai: szépirodalom: Garaczi László: metaXa; Kemény István: Élőbeszéd. Képzőművészet: Gaál József: Samsára, önálló kiállítás. Különdíj: Galgóczy Árpád: Furcsa szerelem c. gyűjteményes kötetéért és egész műfordítói életművéért. A szellemtudomány-témakör idei díját Hudi József és Köblös József A pápai református kollégium diákjai 1585-1861 című munkája kapta a protestáns iskolatörténet társadalomtörténeti irányú megújításáért. E számunkban a múlt héten terjedelmi okból kimaradt Kövér György-írást és Spiró György teljes szövegét közöljük.

Tovább

PALLÁDIUM-DÍJ 2007

A Palládium Alapítvány idei díjazottai: szépirodalom: Garaczi László: metaXa; Kemény István: Élőbeszéd. Képzőművészet: Gaál József: Samsára, önálló kiállítás. Különdíj: Galgóczy Árpád: Furcsa szerelem c. gyűjteményes kötetéért és egész műfordítói életművéért. A szellemtudomány-témakör idei díját Hudi József és Köblös József A pápai református kollégium diákjai 1585-1861 című munkája kapta a protestáns iskolatörténet társadalomtörténeti irányú megújításáért. Kövér György laudációját terjedelmi okokból nem tudjuk közölni. A teljes szöveg megtalálható az alapítvány honlapján (www.palladiumalapitvany.hu).

Tovább

Tovább

A 2001-ben alapított Palládium-díjat idén Nádas Péter Párhuzamos történetek című regénye, Halasi Zoltán Így ér el című verseskötete, Ablonczy Balázs Teleki Pál-életrajza és Krajcsovics Éva székesfehérvári kiállítása nyerte el, a különdíjat Ferencz Győző Radnóti Miklós élete és költészete című munkájának ítélte oda a kuratórium. Az alapítvány kurátorai: Kövér György történész, Parti Nagy Lajos, Spiró György, Szilágyi Ákos író és Szüts Miklós festőművész. A kuratórium célja, hogy a díjazott alkotó munkája reprezentálja a magyar kultúra évi teljesítményét. A Palládium-díjakat először 2001-ben osztották ki, az eddigi jutalmazottak: Térey János, Tóth Krisztina, Balla Zsófia, Kovács András Ferenc, Kukorelly Endre, Várady Szabolcs, Závada Pál, Borbély Szilárd (irodalom); Sonkoly Gábor, Molnár Antal, Steiger Kornél, É. Kiss Katalin (tudomány); Nádor Tibor, Varga Patrícia Minerva, Szotyory László, Megyik János (képzőművészet); Rugási Gyula, Margócsy István és Gerold László (különdíj). Az idei díjakat február 24-én, pénteken adták át a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban. A díj alapítója a Buda-Cash Brókerház. A díjjal járó pénzjutalom 1,5 millió forint fejenként. Az alábbiakban az öt laudációt és a két megírt választ közöljük.

Tovább

a Luzsnyánszky-dossziéról

Tovább

Tovább

Tovább
Élet és Irodalom 2024