Hanák András

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Ebben az évben tartotta középiskolai osztályunk (a hitelesség kedvéért: a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumból) az ötvenedik érettségi találkozóját. Készültünk rá, laza keretek között terveztük, megkíséreltük a múltat egyensúlyba hozni a jövő alakításával. A lehetőségek és a realitások keretei között ez sikerült is.

Tovább

Tovább

Tovább

Közel fél éve feltettem jóslatom a Facebookra (volt is közel hat lájkolóm), melyben megjósoltam: Murakami Haruki lesz ebben az évben az irodalmi Nobel-díj egyik díjazottja. Miután a 2018-as botrány évében nem osztottak díjat, idén kettőt is odaítélnek Mire a lap e heti száma megjelenik, az olvasó már tudni fogja, beteljesült-e jóslatom. Amikor megtettem, számomra kézenfekvőnek tűnt, hogy az övé legyen az egyik díj, mivel a korábbi évek során mindig esélyesnek tartották, és mégis mindig lemaradt. Hol az amerikai Bob Dylan, hol az angol Kazuo Ishiguro előzte meg. Most se kizárt, hogy nem lesz díjazott. Én mégis Murakami ceruza és radír témáiról írnék ezen a héten.

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

2018 őszén a Fundamentum kitartó szerzőitől olyan cikkeket kért, amelyek a Stop Soros és a civilszervezeteket ellehetetlenítő törvények kapcsán a jogállamiság alkotmányjogi dilemmáit voltak hivatottak körüljárni. A folyóirat szerkesztői ugyan nem hárították el a publicisztikai hangvételt, de úgy vélték, bizonyára nem alaptalanul, hogy az alábbi írásban kevés hangsúly esett a jogállamiság dilemmáira. Mivel ezeket a tavalyi esztendő derekán nem volt erőm kifejteni, a cikk torzó maradt a folyóirat számára. A szerkesztők azonban azzal biztattak, hogy ők maguk is nagy örömmel olvasnák a torzót egy olyan lapban, amelyhez közelebb áll ez a műfaj. Így kerül az írás az ÉS oldalaira.

Tovább
Élet és Irodalom 2021