Magyar László András

Tovább

Tovább

Tovább

Az öregedés első és legkorábbi jele az, ha fiatalabbnak szeretnénk látszani. Fontos tudnunk, hogy erre csak igen körültekintően törekedhetünk. Az olyan öregedő ember ugyanis, aki kozmetikával, plasztikai műtétekkel, divatos fiatalos ruhaviselettel, sporttal, aktivitással próbálja lenyűgözni környezetét, többnyire nevetségessé válik. Ha azonban semmiképpen nem tudjuk elkerülni, hogy efféle késztetéseinknek eleget tegyünk, legjobb, ha környezetünkkel azonnal közöljük, hogy a divatos ruhát valamelyik hozzá nem értő rokonunktól kaptuk ajándékba vagy örököltük, s hogy magunktól soha nem vettünk volna ilyesmit. Ha festjük a hajunkat, panaszoljuk el, hogy erre gyermekünk, férjünk stb. kényszerített akaratunk ellenére. Még hatásosabb, ha gúnyos megjegyzéseket teszünk küllemünkre. Ha pedig sportolunk, azonnal tudatnunk kell a világgal, hogy erre megszokásból, orvosi előírásra vagy ízületi panaszaink miatt fanyalodtunk. Kirándulás vagy teniszezés közben folyamatosan nyögjünk és kérdezzük azt, hogy „mikor ülünk már le”? Ezt könnyű lesz kivitelezni, mert tényleg erre gondolunk.

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Éles József gondmegőrzője nagyjából úgy működött, mint valamilyen zálogház. Az emberek táskába, kofferbe rejtve, vagy csak kendőbe bugyolálva behozták kisebb-nagyobb gondjaikat, és meghatározott időre, általában csak egy-két napra letétbe helyezték őket. Ez idő alatt kissé kipihenték magukat, mulatoztak, ettek-ittak, szeretkeztek, aludtak egy jót, majd visszajöttek a tulajdonukért, kifizették a csekély letéti díjat, és visszakapott gondjaikkal vállukon folytatták életüket, úgy, ahogy tudták, vagy ahogyan azt a Mindenható engedte nekik.

Tovább

André Haynal és Mészáros Judit: Nemek és igenek. Ma­­gán­történelem és pszichoanalízis. Oriold és Társai, Budapest, 2012. 285 oldal, 3300 Ft

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

A fele sem igaz - TEMATIKUS PRÓZA-ÖSSZEÁLLÍTÁS

A focisták, a lovászok, az orvosok, a színészek és az írók. Meg az asztalosok. A kertész, a műtősfiú. E hazában mindenki tud anekdotázni. Legalább a kocsmában. De a pulton innen és túl jól adagolni az írók tudnak. Persze csak akkor, ha a másik életükben focisták, újságírók vagy orvosok. Idei első tematikus összeállításunkban adomázgatunk - egy kicsikét.

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább
Élet és Irodalom 2024