Földi Bence

Rae Carson: Star Wars – Skywalker kora
Deepa Anappara: Dzsinnvadászok
Bergsveinn Birgisson: A fekete viking
Botár István: Havasok keblében rejtező szép Csík

Tovább

Tovább

Történelmi nap – ezt a címet adta az Indian Country Today amerikai őslakos portál azon cikkének, amelyben hírt adott arról, hogy le kell állítani az olajszállítást a Dakota Access Pipeline-on (Dakota Hozzáférés Olajvezeték, DAPL). De kezdjük az alapokkal: mi is ez a DAPL, és mi bajuk van vele az indiánoknak?

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Losoncz Miklós: Az Egyesült Ki­rály­ság kilépése az EU-ból és az európai integráció. Budapesti Gaz­dasági Egyetem, 2017. 276 oldal, ár­meg­jelölés nélkül

A kötet egyértelműen leszögezi, hogy közép- és hosszútávon a kilépés negatív gazdasági sokkot okoz majd. A felsorakoztatott hatáselemzések szinte mindegyike azt jelzi, hogy az Egyesült Királyság gazdasági teljesítménye csökkenni fog – mindennek mértéke a kilépési modelltől függ. „Az EU-ból való kilépés nem oldja meg az Egyesült Királyság gazdasági, pénzügyi, egyensúlyi és egyéb szerkezeti problémáit, nem enyhíti regionális és társadalmi feszültségeit, inkább súlyosbítja azokat. Ráadásul a kilépés végrehajtása elveszi a humán és pénzügyi forrásokat a belső építkezés elől, ami tovább mélyíti a gazdasági–társadalmi problémákat” – írja Losoncz Miklós.

Tovább

Elsőre nem hinnénk, mekkora kavarodást tud okozni egy felelőtlen politikai trükk, a rá következő túlzott választási győzelem, majd az íratlan szabályok túlságosan hű követése. A Brexit esetében azonban éppen erről van szó, David Cameron és Theresa May tettei révén némi betekintést nyerhetünk a brit politikai kultúrába. Ami ez esetben nem feltétlenül példaértékű.

Tovább

Egyre több jel utal arra, hogy a börtönbüntetése elől Magyarországra szökött és itt menedékjogot kapott egykori macedón kormányfő, Nikola Gruevszki azt követően tudta elhagyni hazáját, hogy kiegyezett a jelenlegi miniszterelnökkel, Zoran Zaevvel. De miért éppen Magyarország volt Gruevszki végállomása?

Tovább

Tovább

A Sargentini-jelentés olyat tett, amit uniós ügy nagyon ritkán szokott Magyarországon: olyan emberek emlegették úton-útfélen, akik feltehetően a legritkább esetben beszélgetnek EU-s politikáról. De nem magáról a jelentésről, a körülötte kialakult jogi hercehurcáról szeretnék most szólni. Erről rengeteget hallhattunk az elmúlt napokban, és fogunk is még sokáig. Főleg azt követően, hogy a hét elején Orbán Viktor miniszterelnök  napirend előtti felszólalásában bejelentette, a magyar kormány jogi útra tereli az ügyet, mert szerintük nem jogszerűen fogadta el az Európai Parlament (EP) a Magyarországot elmarasztaló jelentést. Sokkal inkább arról érdemes beszélni, miért nem a jelentés körüli ribillió az igazán fontos, hanem az Európai Néppárton (EPP) belüli, a magyar kormány megítélésében beállt változás. Egyáltalán nem biztos még, hogy a Fideszt kitaszítja magából az Európai Néppárt.

Tovább

Tovább

Tovább

Megszámlálhatatlan pénz folyik ki miatta a világ egyik legnagyobb gazdasági vállalkozásából, mégis a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke maradhatott. Joseph „Sepp” Blatterről van szó, arról a 79 éves egykori cipőtisztítóról, aki 1998-as, vesztegetésalapú megválasztása óta már 17 éve ül a világfutball trónján, ezalatt pedig olyan rendszert hozott létre, hogy megbuktatása szinte lehetetlennek látszik.

Tovább
Élet és Irodalom 2024