Scipiades Erzsébet

Tovább

1973-as pappá szentelésekor jelmondatul Ady Endre Kis, karácsonyi ének című versének néhány sorát választotta: „Uj csizmám a sárban, / Százszor bepiszkolnám, / Csak az Urnak szerelmemet / Szépen igazolnám.” A jelmondat kinyomtatásához az Állami Egyházügyi Hivatal nem járult hozzá, mondván, a szocializmusban, ha „a pap az állam és az egyház közötti jó viszonyt ápolja, akkor a csizmája, mint a lakkcipő, olyan fényes marad”.

1989-ben néhány szerzetestársával együtt – elmondása szerint Jakovlev szovjet ideológiai titkár és Paskai László bíboros tárgyalása nyomán – a Szovjetunióba küldték, Nagyszőlősre, ferences missziót alapítani. A szovjet járási egyházügyi hivatal a Magyarországról érkező szerzeteseket fenntartással fogadta, a hatóság megfigyelte, lehallgatta őket.

Zatykó László a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány szerzetese, az Új Ember lelkiségi rovatának a munkatársa, aki amellett, hogy a Ferences Betegápoló Nővérek lelki asszisztense, az állami fenntartásúból katolikussá lett iskolák tantestületeinek a továbbképzését is végzi.

Tovább

„Ez egy rendkívül kemény diktatúra. Ennek ellenére azt mondhatom, Belarusz ma élhetőbb hely, mint Magyarország. Még akkor is, ha minden időpillanatban van legalább egy személyes barátom vagy ismerősöm, aki éppen ül, börtönben. Vagy ha áll, akkor bíróság előtt.” (Bárász Péter Belaruszban élő matematikus, programozó, tolmács, Uladzimir Nyakljajeu novelláinak magyar fordítója)

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább
Élet és Irodalom 2024