Czinki Ferenc
Tovább
A gyomor százrétűsége
Cserna-Szabó András: 77 magyar pacal – Avagy a gyomor csodálatos élete. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2017, 288 oldal, 3999 Ft
Kérdés persze, hogy a 77 magyar pacal, mennyire 77 és mennyire magyar? A válasz könnyen kitalálható, nem is 77, nem is magyar és még csak nem is kizárólag pacal. Ugyanis: „Ez a könyv alapvetően a magyar pacalról szól. De hát a magyar konyha sincs egymagában – hatások, befolyások, átvételek nélkül –, ahogyan egyetlen nemzeti konyha sem.” (79.) Arról nem is beszélve, hogy maga a pacal sem feltétlenül az, aminek eddig gondoltuk (tudniillik szarvasmarha gyomor), mert akkor mégis mi a magyarázat a pacal-hurka vagy a csirkepacal-frikasszé létezésére, és egyáltalán: mióta tészta a pacal?