Barna Péter

Deres Kornélia: Bábhasadás. Jelenkor Kiadó, Budapest, 2017, 76 oldal, 1499 Ft

A kötet címe határhelyzetet jelöl. Valami már elmúlt, de valami még nem következett be, egy korszak már lezárult, de még nem jött el az új, egy állapot már a múlté, de még nem látni, pontosan mi is lesz helyette. Ez a határhelyzet sarkallja értékelésre, a helyzet leírására, elemzésére a szerzőt. Arra, hogy minél pontosabban lefesse azokat a gondolatokat és folyamatokat, melyek elvezettek ehhez a hasadáshoz, illetve arra, hogy megértse, milyen szabályok vagy éppen esetlegességek szerint megy tovább a történet. A szövegek célja tehát a leírás és az abból fakadó megértés – a test, az agy érzékelésének megértése, valamint az emberi kapcsolatok dinamikájának megfejtése.

Tovább

Zilahi Anna: A bálna nem motívum
Hevesi Judit: Holnap ne gyere
Bognár Péter: A fényes rend

Pál Sándor Attila: Düvő

Tovább

Szabó T. Anna: Törésteszt. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2016, 242 oldal, 2990 Ft

A Törésteszt Szabó T. Anna első novelláskötetete. Ebből következően a könyv minden erőssége mellett a teljes korpuszt tekintve érzékelhető egyfajta hangkeresés, és az abból adódó bizonytalanság. Sajnos a novellák színvonala sokszor hektikus, a kiváló és mély alkotások mellett (Tortasír, Steril gyulladás, Türkiz, Tavaszi szél, Saját tér, Krisztina szerencséje) találunk olyanokat is, amelyek sem a kötet kontextusában, sem önállóan nem állják meg a helyüket (Csipke, Kicsibaba, Kőgyerek, Nevesincs, Dákó és lidércfény). Kétarcú tehát a Törésteszt, hiszen a szövegek nagy része nem csak elgondolkodtató, de hangulatában is rendkívül megrendítő. A könyv mégis túl van írva, elolvasását követően azt érezzük, hogy több olyan írás is belekerült, ami inkább rontja az összképet, mintsem hozzáadott értékkel bírna. Sajnos elmondható, hogy a kevesebb ebben az esetben is több lett volna.

Tovább

Gál Soma: Sármesék. Fiatal Írók Szövetsége, Budapest, 2016, 103 oldal, 1800 Ft

Gál Soma szövegei érdekes történetek. Izgalmas karakterekkel, szórakoztató szereplőkkel, megmosolyogtató szituációkkal, és sok esetben számos rejtéllyel. Az olvasásélményt nagyrészt ez utóbbiak adják, ezek nem csak megbolygatják a novellák hétköznapi világát, de azt is jelzik a befogadó számára, hogy megéri lejjebb fúrni, megéri jobban elgondolkodni azon, hogy mi húzódik a háttérben. Az persze más kérdés, hogy ezeket a mesei elemeket valóban csodaként értelmezzük-e, vagy csak valamelyik szereplő fantazmagóriájaként, a helyi kocsma törzsközönségének kitalációjaként vagy a balatoni diákmunkások képzelgéseként definiáljuk őket. Az olvasói attitűd persze lehet eltérő, mint ahogy az is, de mindettől függetlenül a novellák felkínálják annak a lehetőségét, hogy engedjünk a kísértésének, és egy sokkal izgalmasabb perspektívából olvassuk a történeteket.

Tovább

Sascha Arango: Az igazság és más hazugságok

Jurij Poljakov: Bukottak égboltja

Paolo Giordano: Az emberi test

Polona Glavan: Éjszaka Európában

Tovább

Ketten egy új könyvről - Kubiszyn Viktor: Oroszrulett. Kalligram Kiadó, Pozsony, 2015. 272 oldal, 2990 Ft


Kubiszyn Viktor legújabb könyve egy drogfüggőről szól, aki ahelyett, hogy kerülné azt a közeget, aminek korábban ő is részese volt, kifejezetten keresi azokat a szituációkat, ahol a szerfogyasztók társaságában lehet. Tulajdonképpen játszadozik akaraterejével, és teszteli saját tűréshatárát. Szándékosan éli újra és idézi fel múltbeli emlékeit úgy, hogy közben mindvégig tiszta marad, de jelentkeznek nála azok a reakciók és hatások, amelyeket korábban csak a szer tudott kiváltani. Közvetve, drog nélkül, gondolatban lövi magát.

Tovább

Juhász Tibor: Ez nem az a környék. FISZ Könyvek, Apokrif Könyvek, Budapest, 2015. 76 oldal,1600 Ft

Tovább

Nathan Filer: A zuhanás sokkja. Fordította Nádor Zsófia. Scolar Kiadó, Budapest, 2015. 310 oldal, 3250 Ft 

Tovább

Závada Péter: Mész. Jelenkor Ki­­adó, Budapest, 2015. 72 oldal, 1490 Ft

Tovább

Ketten egy új könyvről - Cserna-Szabó András: Sömmi. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2015. 208 oldal, 2990 Ft


Cserna-Szabó András remekül fordít ki magából egy alaptörténetet, aminek következtében a Sömmi több egy legenda szimpla újrafeldolgozásánál. Sikerül olvasóját abba a korba és arra a helyre vezényelnie, ahol a szegénylegények diktálták a törvényeket, ahol sömmi sem volt meglepő, és ahol egy betyár élet és halál ura volt. Azért ez nem sömmi.

Tovább

Brenzovics Marianna: Hasadás. Kalligram Kiadó, Pozsony, 2015. 144 oldal, 2600 Ft

Tovább

Nyerges Gábor Ádám: Az elfelejtett ünnep. Műút-könyvek, Miskolc, 2015. 55 oldal, 1950 Ft

Tovább

Potozky László: Éles. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2015. 240 oldal, 2990 Ft

Tovább

Szabó T. Anna Kyoko: Senki madara. Magvető Könyvkiadó–Vivandra Kiadó, Budapest, 2015. 56 oldal,2990 Ft

Tovább

Áfra János: Két akarat. Kalligram Kiadó, Pozsony, 2015. 104 oldal, 2000 Ft

Tovább
Élet és Irodalom 2024