Pályi András

Tovább

Tovább

Nina Sayers egy kislányos, fehérlelkű, törékeny, vonzó, naiv balerina, aki eddig alig kapott számottevő szerepet, de lám, itt a nagy pillanat, visszavonul Beth, az eddigi sztár abban a New York-i balettszínházban, ahol Darren Aronofsky Fekete hattyúja játszódik, most tehát megvan az esélye, hogy megkapja a Hattyúk tavában az elvarázsolt Odette, az ártatlan fehér hattyú szerepét. Igen ám, de a színház nagyot akar dobni a bemutatóval, s ugyanazzal a balerinával kívánják eljátszatni Odiliát is, a fekete hattyút, aki ármányt sző Odette ellen, és elcsábítja az ifjú herceget, aki a fehér hattyúnak a szabadító szerelmet jelenti. Annál is inkább, hisz az eredeti Csajkovszkij-balettben is a fekete „bámulatos hasonmása" a fehér hattyúnak.

Tovább

Ruszt József: Napló 1962-1969. Rekviem

Tovább

Tovább

Tovább

Bóna László: A méreg, ami éltet

Tovább

Tovább

Az ÉS könyve januárban - Zbigniew Herbert: Fortinbras gyászéneke. Fordította Csordás Gábor, Gimes Romána, Körner Gábor, Nagy László, Tőzsér Árpád. Kalligram Kiadó, Pozsony, 2009. 420 oldal, 2800 Ft

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Elsősorban költő volt Zbigniew Herbert, vagy esszéíró? Már maga a kérdés is égbekiáltó blaszfémia, hisz a XX. századi lengyel líra óriásáról van szó, akinek elfogadottsága és ismertsége, még nemzedékének legkiválóbbjaihoz mérve is - igazi nagy nemzedékről van szó, két Nobel-díjassal - nem mindennapi. És mégis.
Tovább

Tárlat

Tovább

Bronislaw Geremek (1932-2008)

Tovább

Ewa Rosowska történésszel Pályi András készített interjút

Tovább

Hollán Ernő utcai jegyzet

Tovább

Wojciech Ornat könyvkereskedővel Pályi András készített interjút

Tovább

Cserna-Szabó András az idei Mészöly Miklós-díjas.

2004-ben, az első alkalommal plakettet adtak át, ezt Polcz Alaine vehette át. 2005-ben a kuratórium Márton Lászlónak, 2006-ban Darvasi Lászlónak ítélte, 2007-ben Macsovszky Péter, az Érsekújvárott élő irodalmár, költő, regényíró, műfordító, szerkesztő kapta az elismerést.

Az alábbiakban Pályi András laudációját olvashatják.

Tovább
Élet és Irodalom 2020