Rádai Eszter

A magyar politika sportra fordított figyelmének középpontjában mindig a versenysport és az olimpiai aranyérem állt, most azonban ez – a tervezett több tízmilliárdos stadion-beruházások és a látványsportágak támogatóinak nyújtott adókedvezmények révén – a korábbiaknál sokkal kézzelfoghatóbban nyilvánul meg. A miniszterelnök ennyiben szemmel láthatóan megtartja ellenzékben tett ígéretét: kormányzása idején valóban stratégiai ágazatként kezeli – a látványsportot. Tömegsportról közben alig esik szó.

Tovább

Tovább

„Se koncepciózus megrendelői követelés, se szakértői apparátus, se méltó forrásháttér: bóvli-mecenatúra, a tekintélyelvű hivatali/udvari művészet paródiája" - így összegzi a Kerényi-féle festmény-projektről szerzett benyomásait a művészettörténész-esztéta. Rényi András e furcsa fejleményre a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozata, valamint az új Alaptörvény preambuluma szövegében találta meg a magyarázatot: az Orbán-rendszer már nem tartja szükségesnek, hogy a maga számára mélyebb tartalmi igazolást is találjon. Új történelmi időszámítást jelent be, de szellemi erőt, energiát és pénzt már nem fordít saját kulturális és történelmi legitimációjának megteremtésére. Valós eszmék, egybefüggő ideológiák helyett beéri néhány üres panellel, ütős frázissal.
Tovább

„Nem hiszem, hogy csábítaná a potenciális befektetőket, ha egy országról elterjed, hogy ott a sikeres külföldi vállalkozásokat azonnal különadóval sújtják. Az ember különösen válsághelyzetben nem azzal tud sikereket elérni, ha minél több lehetséges partnert, együttműködőt haragít magára, ha ellenséges módon, valamiféle háborús logikának megfelelően viselkedik, hanem akkor, ha együttműködésre késztetve a partnereket próbálja a legjobb megoldást elérni" - mondja Oszkó Péter. A Bajnai-kormány pénzügyminisztere, ma az OTP tulajdonában lévő PortfoLion Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint „ha egy rendszerből eltűnik a jó szándékú kritika, eltűnnek az ellensúlyok, akkor ott előbb-utóbb - a nagy számok törvénye alapján is - egyre több rossz döntés születik".

Tovább

"Ez egy szörnyű és elátkozott rendszer, egy átkozott örökség, amivel le kell számolni, szembe kell nézni, bármennyire jól hangzik is az ingyenes szabad orvosválasztás mint állampolgári jog. Mert ez a rendszer egyáltalán nem ingyenes, viszont végtelenül igazságtalan és korrupt" - állítja az ország egyik vezető, komoly nemzetközi elismertségnek örvendő nőgyógyászatidaganat-sebésze, aki különböző intézetek osztályvezető főorvosaként hosszú évtizedek óta maga is e rendszer része, de akinek bőven volt és van alkalma az egészségügyről külföldön is tapasztalatokat szerezni: korábban Angliában mint kórházi főorvos, jelenleg az Európai Unió különböző országaiban, az Egyesült Államokban, Dél-Amerikában, a Közel- és a Távol-Keleten, ahova gyakran hívják operálni.

Tovább

Kállai Ernővel, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosával Rádai Eszter készített interjút

Tovább

Bíró András polgárjogi aktivistával Rádai Eszter készített interjút

Tovább

El Kazovszkij képzőművésszel Rádai Eszter készített interjút

Tovább

Bokros Lajossal Rádai Eszter készített interjút

Tovább

Bojár Gáborral, a Graphisoft elnökével Rádai Eszter készített interjút

Tovább

Marosi Ernő művészettörténésszel Rádai Eszter készített interjút

Tovább

Konok Tamás festőművésszel Rádai Eszter készített interjút

Tovább

Békesi Lászóval Rádai Eszter készített interjút

Tovább

Újlaky Andrással, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány munkatársával Rádai Eszter készített interjút

Tovább

Tölgyessy Péterrel Rádai Eszter készített interjút

Tovább

Virág Judit művészettörténész-galériással Rádai Eszter készített interjút

Tovább

Bukovszky Lászlóval, a szlovákiai állambiztonsági levéltár igazgatójával Rádai Eszter készített interjút

Tovább

Tovább

Tóth László szociológussal Rádai Eszter készített interjút

Tovább

Bojár Gáborral, a Graphisoft SE Európai Rt. elnökével Rádai Eszter készített interjút

Tovább
Élet és Irodalom 2024