Branczeiz Anna

Garaczi László: Plazmabál. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2016, 70 oldal, 2490 Ft

Ezek a versek egy felnőtt gyerek versei. Gyerekkorunk mondókái, dalocskái jutnak eszünkbe. Mintha Weöres Sándor kortársiasított Bóbitája lenne a Plazmabál. „Bekapcsolom a gépemet, / ziregjen, zörögjön, / letöltöm az ímélemet, / csiregjen, csörögjön” – így indul a kötet, amit aztán valamiért végigéneklünk, néha fennhangon: „Azt mondják a Bendegúzra, / hogy szüleit rendre nyúzza. / Mivel nyúzza a szüléket? / Kér egy tévékészüléket.” (Bendegúz) „Rímhányás” à la Garaczi. „A nadrágját elhagyta, / megfázott a giliszta.” (A giliszta nadrágja) Egyébként a Plazmabál nem kifejezetten gyerekverses kötet, de mivel mégis csak egy gyerek írta (legyen az akármilyen felnőtt), vannak benne olyan versek, amelyeket igazi gyerekeknek is olvashatunk.

Tovább

Krähling Edit (szerk.): Árnyékban éles fény vagy. A Radnóti házaspár fényképei. Jaffa Kiadó, Budapest, 2016, 375 oldal, 7990 Ft

A fényképek elrendezése kronológiai sorrendet követ, a 11 fejezet pedig egy-egy fordulópontot jelez Radnóti és Fanni életében. Külön egységet alkotnak például a diákkor és az egyetem évei, a nászútról és a házasságról készült fotók, emellett az újratemetésről készült felvételek és az abdai tömegsírból előkerült képek is helyet kaptak a kötetben. A fejezetek előtt rövid életrajzi összefoglalók segítik az olvasót. A tagoltság ellenére mégis olyan, mintha egy régi diafilmet néznénk végig arról, hogyan cseperedik vonzó fiatalemberré és csinos hölggyé két bájos gyerek, s hogyan jut el egy szinte mesebelinek tűnő élet a tragédiáig.

Tovább

Balogh Ádám: Nyers

Hyross Ferenc: Tömegvonzás

Nagy Kata: Inkognitóablak

Purosz Leonidasz: A városnak meg kell épülnie

Tovább

Fráter Zoltán: Magyar irodalom fiataloknak. Amit az iskolában nem tanítanak. Holnap Kiadó, Budapest, 2016. 152 oldal, 2900 Ft

Tovább

Pallag Zoltán: Noir. JAK–Prae.hu, Budapest, 2014. 55 oldal, 2000 Ft

Tovább

Szinte már közhelyes megállapítás, mégis szép, hogy beszélhetünk kultúrák közötti párbeszédről. Goethe világirodalomról alkotott felfogása szerint például léteznek olyan művek, amelyek átlépik nyelvek és kultúrák határait, hogy más országokban, más kultúráknál is olvasóközönségre találjanak. Mégis vannak olyan kultúrák, amelyek inkább irányadónak bizonyulnak, és amelyek egy kulturális jelenséget sok más mellett azért is vesznek át, mert illeszkedik kultúrájukhoz, vagy kultúrájukhoz tudják azt alakítani.

Tovább
Élet és Irodalom 2021